V centrálním registru byly zveřejněny smlouvy za 1,16 bilionu korun

01.01.2017 18:05

V centrálním registru smluv bylo do konce loňského roku za šest měsíců jeho fungování zveřejněno 208 227 platných kontraktů v hodnotě 1,16 bilionu korun. Vyplývá to z údajů serveru Hlídač smluv. Registr byl spuštěn 1. července. Všechny smlouvy s plněním nad 50 000 korun bez DPH do něj musejí vkládat státní, krajské a obecní úřady či firmy i Česká televize nebo Český rozhlas a veřejné vysoké školy. Zprávu převzala ČTK.

V centrálním registru byly zveřejněny smlouvy za 1,16 bilionu korun
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Nejvyšší hodnota uzavřených smluv připadala na prosinec s objemem 388 miliard korun. V předchozích pěti měsících se hodnota pohybovala v rozmezí 150 až 180 miliard korun. Co se týče počtu uzavřených smluv, nejvíce jich bylo v listopadu (58 441). Nejčastěji, v necelé třetině případů, byly uzavřeny smlouvy v hodnotě 100 000 až 500 000 korun.

Největším plátcem podle celkové hodnoty smluv je Státní fond dopravní infrastruktury, na který připadají téměř dvě třetiny celkového objemu. Následují Ředitelství silnic a dálnic (35,5 mil. Kč) a Zlínský kraj (34,8 mil. Kč). V počtu zakázek je nejaktivnější Úřad práce České republiky (12 095) před Českou poštou a firmou Phoenix lékárenský velkoobchod.

Nejaktivnějšími dodavateli byli v počtu smluv Královéhradecká lékárna (9 369), v celkovém objemu ČSAD Vsetín (16,1 mld. Kč), následují AŽD Praha a OHL ŽS.

Od července loňského roku vstoupil v účinnost dlouho projednávaný zákon o registru smluv. Stát, kraje, větší obce a další organizace podle něj musejí zveřejňovat smlouvy v centrálním internetovém registru. Týká se to smluv s plněním nad 50 000 korun bez daně z přidané hodnoty. Po roce pak začne platit pravidlo, podle něhož nezveřejněná smlouva nebude účinná. Zákon má přinést veřejnou kontrolu nad nakládáním s veřejnými penězi i jejich šetrné vynakládání.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

10:25 „Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

Spor o umístění stíhaček Spitfire s motýlími křídly na fasádě pražského obchodního domu Máj vyústil …