V červenci dosáhla Česká republika nejlepšího výsledku hospodaření od svého vzniku

03.08.2015 18:23

Nejlepší výsledek hospodaření od vzniku České republiky zaznamenalo ke konci července Ministerstvo financí. Přebytek státního rozpočtu v tomto období stoupl na 25,7 miliardy korun z červnových 22,6 miliardy korun. Loni v červenci byl rozpočet v přebytku 4,5 miliardy korun. Informovalo o tom Ministerstvo financí. Na celý letošní rok je schválen rozpočet se schodkem 100 miliard korun.

V červenci dosáhla Česká republika nejlepšího výsledku hospodaření od svého vzniku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Výsledek hospodaření státu ovlivnily především příjmy rozpočtu. Stát totiž získal z EU o 49,3 miliardy Kč více než před rokem. O více než 12 miliard korun byly vyšší příjmy z pojistného na sociální zabezpečení a o více než pět miliard korun vyšší příjmy z daní z příjmů firem. Tyto faktory tak převýšily vliv meziročního růstu celkových výdajů, na který působí zejména vyšší čerpání prostředků určených na spolufinancování společných programů EU a ČR.

Celkové příjmy rozpočtu ke konci července meziročně stouply o 61,2 miliardy na 731,5 miliardy korun. Z toho daňové příjmy vzrostly meziročně o 15,2 miliardy na 567,7 miliardy korun. Celkové výdaje rozpočtu pak meziročně stouply o 40 miliard na 705,8 miliardy korun.

Na DPH ale stát vybírá méně než loni

Na dani z přidané hodnoty ovšem stát vybírá stále meziročně méně. Ke konci července rozpočet získal z DPH 135,3 miliardy korun, což je meziroční pokles o 2,4 miliardy korun. Důvodem poklesu je podle MF stále přetrvávající vliv vysoké srovnávací základny způsobené zadržením části nadměrných odpočtů u DPH v první polovině roku 2014.

U inkasa DPH, které je současně i hlavním zdrojem daňových příjmů náležejících podle platného rozpočtového určení daní obcím a krajům, lze podle MF na konci roku očekávat minimálně dosažení výše dané rozpočtem. To bude znamenat dosažení očekávaných příjmů i pro obce a kraje.

Na sociální dávky stát vydal ke konci července 289,1 miliardy korun, meziročně o 5,5 miliardy korun více. Nejvíce se na růstu podílely výdaje na důchody, které meziročně stouply o 4,9 miliardy korun.

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…