V devíti obcích začnou se sněmovními volbami místní referenda

20.10.2017 6:58

V devíti městech a obcích začnou spolu s volbami do Sněmovny i referenda o místních záležitostech. Dnes odpoledne a v sobotu do 14:00 o nich budou hlasovat obyvatelé Jilemnice na Semilsku, Chropyně na Kroměřížsku, Zubří na Vsetínsku, Vědomic na Litoměřicku, Velkého Meziříčí na Ždársku, Mimoně na Českolipsku, Cerhenic na Kolínsku a Dobřejovic a Velkých Přílep u Prahy.

V devíti obcích začnou se sněmovními volbami místní referenda
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volič u volební urny, ilustrační foto

Aby bylo referendum platné, musí v něm podle zákona hlasovat aspoň 35 procent oprávněných voličů. Závazné je pak v případě, že konkrétní odpověď označila nadpoloviční většina hlasujících v referendu a zároveň aspoň 25 procent všech voličů.

V Jilemnici budou lidé rozhodovat o výstavbě koupaliště. Části obyvatel se zdá projekt za 76 milionů korun drahý. Petici za vypsání referenda podepsala více než čtvrtina voličů. Podle původních plánů se mělo s výstavbou koupaliště začít letos a v provozu mělo být příští rok.

V Mimoni bude tématem referenda výstavba přeložky silnice II/270 vnitřním průtahem. Část obyvatel považuje za vhodnější pro odvedení tranzitní dopravy výstavbu obchvatu města. V Chropyni budou lidé rozhodovat o tom, jestli má město změnou územního plánu zamezit těžbě štěrkopísku v lokalitě Hejtman.

Ve Velkém Meziříčí se bude hlasovat o úpravách náměstí. O konání rozhodl Krajský soud v Brně poté, co aktivisté sehnali pro referendum potřebné podpisy, ale zastupitelé města ho přesto neschválili. Odpůrci argumentovali tím, že by mohlo být v rozporu se zákonem.

V Zubří se lidé v referendu, které vyhlásil Nejvyšší správní soud na návrh přípravného výboru, vyjádří k záměru stavby krytého bazénu. Ve Vědomicích pak budou hlasovat o trase přeložky silnice, která vede přes Labe z centra Roudnice nad Labem. V Cerhenicích má referendum rozhodnout o tom, jestli má městys koupit budovu sokolovny. V Dobřejovicích se obyvatelé vyjádří k plánované výstavbě betonárky a ve Velkých Přílepech k přeložce krajské silnice 240, která má sloužit i jako propojení dálnic D7 a D8.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …