V dnešním Řecku přežívají zítřejší evropští džihádisté, zaznělo z tamního ministerstva vnitra

11.04.2016 21:28

V řeckém uprchlickém táboře Idomeni narůstá napětí. Běženci se znovu pokusili překročit hranice a vstoupit do Makedonie, ale tamní policie použila slzný plyn a běžencům zabránila v překonání hraničního plotu. Náměstek řeckého ministra vnitra Nikos Toskas podle informací ČTK varoval, že v táborech narůstá napětí a běženci jsou čím dál frustrovanější, což může vést k jejich zítřejší radikalizaci.

V dnešním Řecku přežívají zítřejší evropští džihádisté, zaznělo z tamního ministerstva vnitra
Foto: Redakce
Popisek: Řecká vlajka

„Náměstek řeckého ministra vnitra Nikos Toskas dnes v řecké televizi Skai varoval, že frustrace a hněv migrantů, kteří v Řecku čekají v provizorních uprchlických táborech na jakoukoli možnost vycestovat dál do Evropy, může vést k jejich radikalizaci a k tomu, že se stanou snadnou kořistí náborů islamistů. ‚To, co vidíme dnes, jsou zítřejší džihádisté,‘ řekl. Policie podle něj proto musí postupovat při přesunu běženců a řešení jejich protestů nanejvýš uvážlivě,“ napsala ČTK.

Řecké úřady se sice snaží přesvědčit běžence, aby opustili území v okolí makedonské hranice. V zemi funguje celá řada zařízení pro uprchlíky, jenže běžencům se dál od Makedonie příliš nechce. V Idomeni v tuto chvíli přežívá asi 11 tisíc lidí a okolní úřady varují, že zdejší situace je napjatá na nejvyšší míru.

Makedonská policie konstatovala, že se řečtí strážci hranice nepokoušeli uprchlíkům zabránit v pokusu o překročení hranice. Řecký prezident Prokopis Pavlopulos kontroval, že Makedonci použili proti běžencům nepřijatelné postupy, když vedle slzného plynu použili i gumové projektily. Podle organizace Lékaři bez hranic bylo zraněno na 300 osob.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…