V hajzlu, Šiklová a Klinika. Co to má společného?

02.06.2016 5:31

Úspěch pražské Kliniky, která již několik měsíců obývá budovu na Žižkově, aniž by k tomu měla povolení a ještě za to dostává ceny, inspiruje i další skupiny. Recesisté se teď rozhodli vyzkoušet, zda se jim ze strany pražského magistrátu a orgánů státu dostane stejně velkorysého zacházení jako žižkovským „klinikářům“.

V hajzlu, Šiklová a Klinika. Co to má společného?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiřina Šiklová

Recesisty inspirovalo především ocenění, které Autonomní sociální centrum Klinika dostalo od Nadace Charty 77. Nese název Cena Františka Kriegela a Klinika ji dostala proto, že „Praha potřebuje místo, kde se lidé všech osudů i názorů mohou setkat jako občané, a ne jako spotřebitelé“. Členka poroty, socioložka Jiřina Šiklová, přidala názor, že v demokracii se protestovat musí, jinak by to nebyla demokracie. Následně Pražanům doporučila, aby se Klinikou inspirovali a začali se také chovat „občansky“.

Právě tato výzva známé osobnosti pražského veřejného života inspirovala recesisty, kteří si řekli, že projekt Kliniky zopakují. Proto sdružení nazvané Galerie v hajzlu oslovilo Radu hlavního města Prahy, aby tak jako pro Kliniku slíbila odkoupit budovu v Jeseniově ulici, pro ně odkoupila čtyři oblouky pod železničním mostem na Výtoni, kde by provozovali Autonomní recesistické centrum ZABABA.

Více ZDE

Podle projektu, který Radě hlavního města předložili, si centrum klade za cíl „provozovat exkluzivní inkluzi Podskaláků a Nadskaláků, které most odděluje, vzdělávat v oblasti ‚kinematografického železničářství‘ a propagovat archeologické zahrádkářství“.

„Žádáme ale po vzoru sesterské KLINIKY (Autonomní sociální centrum KLINIKA), kterou tímto zdravíme, aby Rada neprodleně zahájila jednání se SŽDC o odkoupení zmiňovaných čtyřech voblouků pod železničním mostem a jejich předání do rukou předsedy a pokladníka Autonomního recesistického centra ZABABA (dále ARCZ),“ zakončili svou žádost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…