V hlavním městě Indonésie dnes útočil Islámský stát. Zahynulo nejméně sedm lidí

14.01.2016 12:10

K dnešním útokům v indonéské metropoli Jakartě se přihlásila radikální skupina Islámský stát (IS). Terčem atentátů byli podle IS cizinci a bezpečnostní síly. Při útocích zahynulo sedm lidí – pět útočníků a dva civilisté. Zprávy o jejich totožnosti jsou ale zatím nejasné. Podle policie je mezi mrtvými civilisty jeden cizinec. Některé indonéské zdroje tvrdí, že se jedná o Nizozemce, podle jiných zpráv citovaných agenturou Reuters zemřel Kanaďan.

V hlavním městě Indonésie dnes útočil Islámský stát. Zahynulo nejméně sedm lidí
Foto: wikipedia
Popisek: Prezident Indonésie Joko Widodo.

Indonéský ministr bezpečnosti Luhut Pandjaitan prohlásil, že jednou z civilních obětí je občan Nizozemska. Nizozemské úřady tuto zprávu dosud nepotvrdily. Nizozemský ministr zahraničí Bert Koenders předtím uvedl, že jeden Nizozemec utrpěl v Jakartě vážné zranění a je operován.

Atentátníci se odpálili v centru města

Mezi útočníky byli podle indonéské policie dva sebevražední atentátníci, kteří se odpálili v centru města v rušné obchodní a nákupní čtvrti, kde sídlí úřady OSN, ambasády, luxusní hotely a restaurace. Jedním z cílů útoků byla pravděpodobně kavárna Starbucks. Americký kavárenský řetězec oznámil, že až do odvolání zavírá všechny své podniky ve městě.

Po prvotní sérii explozí se mezi ozbrojenci a policisty rozpoutala přestřelka, která trvala několik hodin, a zazněly i další výbuchy. V 9:20 SEČ indonéská policie oznámila, že útoky skončily a bezpečnostní složky mají nad napadenou oblastí kolem nákupního centra Sarinah plnou kontrolu. Zatím ale není jasné, zda jsou někteří z útočníků na útěku. Původní zprávy hovořily o 14 ozbrojencích, tři z nich byli podle agentury AP zadrženi. Indonéský prezident Joko Widodo svolal mimořádnou schůzi kabinetu k projednání situace.

Češi pobývající v Jakartě jsou zřejmě v pořádku

„Tento čin jasně sledoval narušení veřejného pořádku a šíření teroru mezi obyvatelstvem,“ uvedl v prohlášení prezident Widodo. „Stát, národ i lidé tomuto teroru nesmějí podlehnout,“ zdůraznil. Dodal také, že nařídil bezpečnostním složkám vypátrat strůjce teroristických útoků.

Podle AP v posledních týdnech indonéské bezpečnostní složky několikrát varovaly, že islamisté plánují nějakou velkou akci. Indonéská vláda uvedla, že mezi dnešními útočníky byl také jeden cizinec.

Český konzul v Jakartě Čeněk Hajný ČTK telefonicky řekl, že útoky se odehrály zhruba dva kilometry od českého zastupitelského úřadu. Ambasáda se nyní snaží kontaktovat české občany, kteří v zemi pobývají. Dosud ale žádné potíže Čechů nezaznamenala. „Nemělo by se jich to týkat,“ dodal Hajný s tím, že v pořádku jsou také všichni zaměstnanci velvyslanectví i jejich rodinní příslušníci.

Zaorálkovo ministerstvo varuje před pohybem v okolí nákupních a zábavních center metropole

Ministerstvo zahraničí ČR v souvislosti s teroristickými útoky vydalo varování pro české občany před pohybem na exponovaných místech centra Jakarty, především pak v okolí nákupních a zábavních center. MZV dále doporučuje omezit do odvolání pohyb po hlavním městě na nezbytně nutné případy a zachovávat maximální obezřetnost.

Nejlidnatější muslimská země světa Indonésie byla v minulosti obětí několika pumových útoků, za něž přijali odpovědnost islámští radikálové. Od konce roku je indonéská policie opět ve stavu nejvyšší pohotovosti. Úřady v prosinci oznámily, že zmařily plán islámských radikálů na útoky proti vládním budovám a sídlům zahraničních misí. Na Nový rok střežilo kostely, letiště a další veřejná místa na 150 000 indonéských policistů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…