V Královéhradeckém kraji jsou koalice známé ve většině velkých měst

24.10.2014 17:15

V Královéhradeckém kraji je podoba nových koalic známá v osmi z deseti největších měst. Koaliční vyjednávání pokračují ve Dvoře Králové nad Labem a v Rychnově nad Kněžnou, zjistila v anketě ČTK. Hradecký krajský soud do dnešních 13:00 přijal osm stížnosti na volby, například v Hradci Králové. ČTK to řekla mluvčí soudu Olga Mičanová.

V Královéhradeckém kraji jsou koalice známé ve většině velkých měst
Foto: hradeckralove.org
Popisek: Pohled na historické náměstí v Hradci Králové

Soud eviduje také stížnosti na průběh voleb v Ostroměři, Soběrazi, Starém Bydžově, Všeni, Stanovicích a dvě v Častolovicích. „Definitivní seznam všech stížností v souvislosti s volbami zveřejníme na webu krajského soudu během pondělí," řekla Mičanová.

Ve Dvoře Králové nad Labem se zastupitelé vítězného hnutí ANO dohodli, že budou jednat o vytvoření široké koalice bez ČSSD a ODS, které dosud stály v čele radnice. Lídr kandidátky ANO Jan Jarolím ČTK řekl, že jednání stále nejsou uzavřená, o podobě kandidátky by podle něj mohlo být jasno na začátku příštího týdne.

Vyjednávání běží také v Rychnově nad Kněžnou, kde volby vyhráli Nezávislí za Rychnov v čele se současným starostou Janem Skořepou. „Pokračujeme ve vyjednávání, jasněji by mohlo být na začátku příštího týdne," řekl Skořepa, který zatím nechtěl uvést, se kterými subjekty o možné spolupráci vyjednává.

V Hradci Králové se na koalici v sobotu dohodly Hradecký demokratický klub, ČSSD, TOP 09 a KDU-ČSL. V sedmatřicetičlenném zastupitelstvu má koalice 22 mandátů. Subjekty nyní připravují programové prohlášení. Ustavující zastupitelstvo je v Hradci Králové naplánované na 4. listopadu, kvůli stížnosti podané na soud ale hrozí, že se hlasování o novém vedení města odloží na pozdější termín. Volby napadla strana Hradečtí patrioti kvůli údajně špatnému sečtení hlasů v několika okrscích, například Třebši. Není vyloučeno, že soud nařídí přepočítání hlasovacích lístků v těchto okrscích.

Na něktreých radnicích by měli nadále stát současní starostové

V Trutnově se na spolupráci dohodla vítězná ODS se Sdružením pro Trutnov, Volbou pro město Trutnov (VPM) a TOP 09. Pouhý den po volbách se podařilo vytvořit koalici v Náchodě, kde bude v čele radnice stát jasně vítězná ČSSD s Patrioty města Náchoda a KDU-ČSL.

Na koalici v sedmnáctitisícovém Jičíně se domluvily ANO, Sdružení pro Jičín, Volba pro město, ČSSD a TOP 09. V jednadvacetičlenném zastupitelstvu bude mít koalice nejtěsnější většinu 11 hlasů, strany smlouvu podepsaly ve středu. Jičínský demokratický klub, který ve volbách získal tři mandáty, označil koalici za nestabilní, navrhl vytvoření široké koalice a strany vyzval k dalšímu jednání.

Ve Vrchlabí, Jaroměři a Novém Městě nad Metují by v čele radnic měli nadále stát současní starostové Jan Sobotka (sdružení Zvon), Jiří Klepsa (Volba pro město) a Petr Hable (Volba pro Nové Město). V Nové Pace na Jičínsku by měl v čele radnice vystřídat Rudolfa Cogana jeho bratr Josef, oba kandidovali za vítězné Sportovce pro Novou Paku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…