V kanceláři mám počítač s internetem. Nemusím chodit do kavárny, přiznal nový šéf policie

14.04.2014 17:45

Novým policejním prezidentem je Tomáš Tuhý. O víkendu jej do funkce jmenoval ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD). O stavu české policie a svých plánech mluvil Tuhý v pořadu Dvacet minut Radiožurnálu. Podle něj není policie ve špatném stavu, jak to líčí některé média.

V kanceláři mám počítač s internetem. Nemusím chodit do kavárny, přiznal nový šéf policie
Foto: Hans Štembera
Popisek: Policisté, ilustrační foto

V úvodu pořadu Tuhý komentoval údajně špatný stav vybavení některých policejních služeben. „Ještě jsem prezidentskou kanceláře nezabydlel. Ale měl jsem počítač i s internetem. Nemusel jsem chodit do kavárny jako někteří kolegové. Nemyslím, že je to obraz celé policie, jak se uvádí v médiích,“ míní nový policejní šéf.

Policie podle něj musí svou techniku postupně obměňovat. Do celorepublikových útvarů prý postupně míří nové prostředky.

Stát musí policii zaplatit, jinak odejdou specialisté a úroveň klesne

Jak to ovšem vypadá na malých služebnách? Podle Tuhého byly základní útvary v minulosti doplněny tak, že všechny disponují počítači.

Podle Tuhého je také třeba zabránit odlivu policistů. „Jestli chce stát po policii, aby zajišťovala bezpečí občanů, tak jí musí zaplatit. S odchodem policistů by mohla klesat úroveň policie. Potřebujeme si udržet specialisty, kteří by mohli odcházet,“ prohlásil v pořadu na Českém rozhlase.

Robert Šlachta neodvádí špatnou práci

Nový policejní prezident odmítl, že by chystal výměnu šéfa Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ). „V tuto chvíli si nemyslím, že by Robert Šlachta odváděl špatnou práci. Je to člověk profesionální,“ řekl Tuhý a dodal: „Počkám i na nového náměstka policejního prezidenta, který bude mít republikové útvary ve své gesci.“

S novým náměstkem pak Tuhý rozhodne, jak speciální útvary nadále řídit. Jejich gesce by prý měla být do budoucna jasně vymezená.

Zásadní excesy v případu Jany Nagyové neměly nastat

Tuhý se opatrně vyjádřil ke kauze Jany Nagyové (dnes Nečasové), za níž je Šlachta často kritizován. „Nezaujímal bych k tomu konkrétní stanovisko jako nový policejní prezident. V tuto chvíli hodnotit, jestli postupovali legálně nebo standardně... Vždycky v této záležitosti dozoruje státní zástupce, takže zásadní excesy v tomto případě neměly nastat,“ věří Tuhý.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…