V katedrále sv. Víta bude rekonstrukce korunovace Karla IV.

04.09.2016 6:00

V katedrále svatého Víta, Václava a Vojtěcha na Pražském hradě se dnes od 13:00 uskuteční rekonstrukce korunovace Karla IV., která se konala 2. září 1347. Dovnitř se dostanou pouze pozvaní lidé, veřejnost bude moci devadesátiminutový ceremoniál sledovat na velkoplošné obrazovce na Hradčanském náměstí.

V katedrále sv. Víta bude rekonstrukce korunovace Karla IV.
Foto: Archiv
Popisek: Karel IV.

Slavnost, při níž se Karel Lucemburský a Blanka z Valois stali českým královským párem, se konala podle korunovačního řádu českých králů v tehdejší bazilice svatého Víta. Sloužil ji první pražský arcibiskup Arnošt z Pardubic.

Po skončení korunovace se průvod v čele s představiteli Karla IV. a Blanky z Valois vydá z Hradčan do historického centra Prahy. Průvod skončí v Rytířské ulici. Královský pár se v 17:00 vrátí na Staroměstské náměstí, kde mu šlechtici a zemští držitelé složí slib věrnosti. Uskuteční se také dvorská hostina s vystoupením kejklířů, hudebníků a tanečníků. Od 18:00 do 19:30 bude rytířský turnaj.

Stejně jako v sobotu bude součástí Korunovačních slavností středověký jarmark u Karolina.

reklama

autor: mp

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …