V katedrále sv. Víta budou pohřbeny ostatky kardinála Berana

23.04.2018 6:00

Dnes večer budou v katedrále sv. Víta uloženy ostatky kardinála Josefa Berana, někdejšího pražského arcibiskupa a politického vězně dvou totalit. Zemřel v exilu ve Vatikánu v roce 1969, komunistický režim mu neumožnil vrátit se do vlasti za jeho života ani po smrti, připomíná ČTK.

V katedrále sv. Víta budou pohřbeny ostatky kardinála Berana
Foto: Hans Štembera
Popisek: Chrám sv. Víta na Pražském hradě

Repatriován je až téměř pět desítek let po smrti, jeho ostatky budou uloženy v hlavním českém chrámu v kapli, která nese od roku 1989 jméno české patronky svaté Anežky.

Rakev bude uložena v novém sarkofágu nad zemí, nikoli pod zem. Od roku 1998 církev usiluje o Beranovo blahořečení.

O repatriaci ostatků kardinála Berana rozhodl papež František počátkem letošního roku. Do Prahy byly letecky převezeny v pátek, v sobotu kardinála Berana v jeho vlasti přivítali stovky věřících, zástupci církví i poutníci. Mši ke cti sv. Vojtěcha, úzce spjatého s kardinálem Beranem, sloužil v poledne v katedrále sv. Víta pražský arcibiskup, Beranův nástupce v této pozici, kardinál Dominik Duka.

Ve svém kázání stavěl vedle sebe osudy sv. Vojtěcha a kardinála Berana, dvou českých exulantů. Obhajoba lidské svobody, zápas s otroctvím spolu s vytrvalým úsilím o láskyplné rodinné soužití i o pravdivost života duchovních byl podle Duky misijní program obou mužů.

V závěru bohoslužby zaznělo 19 pomalých úderů na zvon Zikmund, největší v katedrále i v celé zemi. Počet úderů symbolizuje součet let, které Beran strávil jako vězeň nacistického a komunistického režimu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…