V kauze Oleo Chemical spojené s Rittigem promluvil utajovaný svědek

11.01.2015 12:38

V kauze Oleo Chemical svědčil v samotném jejím závěru utajený svědek, kterým byl jeden z podřízených advokátů Davida Michala a Karolíny Babákové. Oba posledně jmenovaní jsou spolu s lobbistou Ivo Rittigem obžalováni kvůli daňovým únikům. Svědek o skrytí identity požádal, protože se bál o bezpečí své rodiny. Byl vyslýchán pod smyšleným jménem Alena Bednářová.

V kauze Oleo Chemical spojené s Rittigem promluvil utajovaný svědek
Foto: twitter.com
Popisek: Ivo Rittig

Svědkyně prý byla dle svého vyjádření několikrát svědkem vulgárního nadávání, ponižování a vyhrožování, proto požádala o utajení přímo u výslechu. Narozdíl od klíčového svědka a spolupracujícího obviněného, finančního analytika Peskimu Jaroslava Kubisky, přitom kriminalistům nesdělila žádnou příliš třaskavou informaci. U výslechu potvrdila, že advokáti společně s účetní a další obviněnou Janou Šádkovou disponovali razítky českých a zahraničních společností, přes něž podle policie vyváděli peníze do zahraničí. Detaily však nepopsala, informuje server Lidovky.cz.

U výslechu potvrdila část Kubiskovy výpovědi, v níž popisoval, jak Babáková s Michalem měli peníze vyvádět. V kanceláři hlavní účetní Šádkové měli podle Bednářové uloženo množství razítek různých českých a zahraničním firem, které měly fakturovat smyšlené služby.

„Byla to Jana Šádková. Měla je na pracovním stole. Já sama jsem je viděla. Konkrétní společnost si nepamatuji,“ uvedla Bednářová. Razítky podle ní disponovali také Michal s Babákovou. Šádková navíc faktury měla podepisovat smyšlenými jmény jako Mag Brown, Hope Wu, Zoe Vasilidis nebo Maria Gold.

„Účtovala zahraniční i české společnosti, tyto faktury tiskla a podepisovala buď vlastním jménem, nebo jménem některého z klientů,“ uvedla k tomu Bednářová. Další detaily týkající se razítek, faktur nebo převodů peněz však neuměla, nebo nechtěla uvádět.

Ke společnosti Peskim svědkyně uvedla, že jedním z jejích hlavních projektů byla solární elektrárna. Analytik přitom u několikahodinového výslechu ve spojení se solárem ukázal právě na Rittiga. Popsal, jak před pěti lety podle něj investiční společnost Penta půjčila 145 milionů firmě Certonia Trading Limited, za níž stáli právě Michal s Babákovou. Peníze pak měly být použity na financování Rittigových aktivit. „Z této půjčky-daru byly financovány stavby fotovoltaických elektráren Amun.Re,“ narazil Kubiska u výslechu na společnost, jíž patřil jeden z největších fotovoltaických parků v Česku a posléze ji koupil polostátní ČEZ.

Bednářová pracovala v administrativě ve společnosti Jurista propojené s firmami Peskim a advokátní kanceláří Šachta&Partners. Právě Peskim pod vedením Babákové a Michala se měl podílet na vyvádění peněz za fiktivní služby do zahraničí, jako třeba v případě Olea Chemical.

Vyšetřování kauzy Oleo Chemical naopak spěje ke konci, k soudu tak zřejmě již brzy zamíří deset obviněných - vedle Rittiga, Babákové, bratrů Michalů, Šádkové či Kubisky také šéfové Olea Chemical Michal Urbánek a Radomír Kučera. Petrochemickou firmu měli tunelovat a peníze přes nastrčenou firmu Cokeville Assets poskytující fiktivní služby vyvádět na zahraniční účty, čímž měli státu způsobit škodu 3,7 milionu korun. U Rittiga tak podle kriminalistů skončilo 20 milionů korun.

Svědkyni vyslýchali ve speciální oddělené místnosti, kde seděla sama. Aby nebylo možné odhalit její pravou identitu, při výslechu využili speciální přístroj k modulaci hlasu. Dopředu také zapověděli veškeré dotazy, které by utajení mohlo prozradit. Server Lidovky.cz uvedl, že jeden z detektivů protikorupční policie dostal podle svých slov stopku k vyšetřování kolem Amun Re.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: bra

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…