V kauze Promopro se odvolali podnikatelé, státní zástupce i stát

12.12.2016 12:03

Proti loňskému rozsudku v takzvané kauze Promopro se odvolali všichni nepravomocně odsouzení podnikatelé, státní zástupce i stát, který má v řízení postavení poškozeného. Vyplynulo to z úvodu dnešního veřejného zasedání pražského vrchního soudu, který začal odvolání projednávat. Případ se týká státní zakázky na zajištění audiovizuální techniky při českém předsednictví Evropské unii.

V kauze Promopro se odvolali podnikatelé, státní zástupce i stát
Foto: Redakce
Popisek: Kauza ProMoPro je spojována mimo jiné s ministrem obrany Alexandrem Vondrou

Promopro získalo zakázku od úřadu vlády v roce 2008, a to bez výběrového řízení. V případu čelí obvinění 12 lidí. Městský soud v Praze potrestal za podvod či praní špinavých peněz jednatele firmy Jaroslava Veselého a dalších osm zástupců subdodavatelských společností. Obviněnou trojici státních úředníků ze sekce pro předsednictví – někdejší šéfku sekce Janu Hendrichovou, diplomata Radomíra Karlíka a právníka Davida Mlíčka – naopak osvobodil s tím, že jsou v trestním řízení jen „obětními beránky“.

K dnešnímu veřejnému zasedání přišli všichni tři úředníci. Z podnikatelů se jednání účastní jen Veselý a Marcel Příkopa, který si má podle nepravomocného verdiktu odpykat šest let vězení. Ostatní požádali nebo dali souhlas s konáním dnešního jednání v jejich nepřítomnosti. Jednatel hlavní subdodavatelské firmy NWDC Vlastimil Maxa, který dostal společně s Veselým nejvyšší – devítiletý – trest, je nemocný a trvá na tom, že chce po úvodním referátu soudu osobně přednést návrhy na doplnění dokazování.

Veselý s Maxou podle nepravomocného rozsudku předkládali úřadu vlády k vyúčtování i faktury za služby, které nebyly provedeny nebo nijak nesouvisely se zajištěním konferencí při předsednictví. Ostatní obžalovaní podnikatelé údajně pomáhali nezákonně získané prostředky legalizovat tak, že vytvářeli falešné faktury, převáděli vylákané peníze na další subjekty a poté je vybírali v hotovosti. Většina z nich dostala nepodmíněné tresty od pěti do 7,5 roku vězení.

Trestnou činností údajně vznikla státu škoda nejméně 327,5 milionu korun. Tuto částku soud ČR přiznal s tím, že zhruba 135 milionů se podařilo zajistit na účtech a zbylé peníze musí podnikatelé vyplatit v takovém poměru, v jakém se na škodě podíleli. Dalších 450 milionů má stát vymáhat v civilním řízení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…