V každém bytě kamera. O tom hovoří Miroslav Kalousek

16.12.2015 6:47

Předseda TOP 09 Miroslav Kalousek bojuje proti zákonu o elektronické evidenci tržeb. Nelíbí se mu totiž, že vláda chce svobodné lidi dostat pod stoprocentní kontrolu. „Kontrolní hlášení kompletně odkryje obchodní partnery finanční správě, která není nepropustná,“ uvedl Kalousek pro deník Právo.

V každém bytě kamera. O tom hovoří Miroslav Kalousek
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda TOP 09 Miroslav Kalousek

„Každý, kdo si vybudoval své know-how, své obchodní tajemství, o něj přijde. Jste živnostník, máte své odběratele, dodavatele. To tvoří vaše obchodní tajemství, které vám poskytuje konkurenční výhodu. Podle zákona o kontrolních hlášeních musíte své obchodní partnery kompletně odkrýt,“ poznamenává Kalousek s tím, že neuvěřitelné zcela jistě je i to, že finanční správa spadá navíc pod resort, jejž vede člověk s apetitem k nepřátelskému přebírání firem. Myslím tím ministra financí Andreje Babiše (ANO). 

„Po kontrolních hlášeních čekám už jen požadavek na kamery v bytech, které by každého sledovaly čtyřiadvacet hodin denně,“ říká Kalousek. „V okamžiku, kdy otevřete Pandořinu skříňku omezování lidské svobody a snahy mít každého pod kontrolou či mít v každém bytě kameru, abyste věděl, co dělá, tak připravujete konkrétní kroky k tomu, aby svoboda u nás zmizela,“ doplňuje.

Kalouskovi také vadí, že podnikatelé by měli šibeniční lhůty a likvidační sankce, stát by však za nedodržení povinnosti sankcionován nebyl. Podle něj jde o skutečnou šikanu státní oligarchické moci, která přispívá k tomu, o co tahle vláda usiluje. „Mít všechny pod absolutní kontrolou, aby věděli, co kdo dělá,“ dodal.

A přitom podle Kalouska ke zvýšení efektivnosti výběru daní stačí větší svoboda a zodpovědnost. „To byla filozofie jednotného inkasního místa, které jsme navrhovali. To je babišismu cizí, protože lidé na něm nejsou závislí, a proto byl zákon zrušen. Jednoduchost, přehlednost a svobodu nepotřebuje. On potřebuje složitost a kontrolu nad každým,“ uzavřel s tím, že Babiš nechce lepší výběr daní, ale socialistickou mašinu na peníze.

reklama

autor: vef

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

8:21 Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

Ani nenastoupil. Německý europoslanec Markus Pieper měl reprezentovat v EU malé a střední podniky. J…