V koalici ČSSD a ODS nevidím v Příbrami žádný problém, tvrdí starosta

09.08.2013 11:40

Pavel Pikrt (ČSSD) se stal starostou na konci loňského roku. Jak se mu podařilo navázat na jeho předchůdce, nyní hejtmana Josefe Řiháka? Jaké jsou jeho hlavní priority a jak hodnotí spolupráci koalice ODS a ČSSD, jež vládne v Příbrami již druhé volební období? Nejen s tím, ale i se svými vizemi, které by preferoval v rámci nového strategického plánu pro rozvoj města, či kroky, kterými se snaží radnice zajistit bezpečnost občanů, se svěřil našim stránkám.

V koalici ČSSD a ODS nevidím v Příbrami žádný problém, tvrdí starosta
Foto: archiv PP
Popisek: Ing.Pavel Pikrt (ČSSD), starosta města Příbram

Starostou jste se stal teprve na konci loňského roku, poté, co po zvolení hejtmanem z vedení radnice odešel Josef Řihák. Již po jmenování jste se nechal slyšet, že Josefa Řiháka považujete za nejvýraznějšího a nejpracovitějšího starostu Příbrami a nebude jednoduché na něj navázat. Jak se vám to prozatím daří? Jaké jsou nyní vaše priority?

Ano, je pravdou, že takto si považuji bývalého starosty a dnešního hejtmana Středočeského kraje z pohledu toho, jak se město Příbram změnilo k lepšímu za dobu jeho starostování. Jeho šestileté působení v čele radnice se nesmazatelně pozitivně projevilo na vzhledu města a na životě lidí v něm. Hlavním jeho cílem bylo a doposud je to, aby se v Příbrami „dobře žilo“ jak občanům, tak i podnikatelům. Po svém zvolení jsem navázal na jeho práci, kdy nedošlo k žádným zásadním změnám v chodu a řízení města. Dokončily se rozdělané projekty, které se realizovaly za účelem rekonstrukce a modernizace majetku města, a zároveň se připravují a průběžně jsou podávány projekty nové se žádostmi na dotace z různých zdrojů. V získávání dotací je město Příbram velmi úspěšné díky své připravenosti projektů. Myslím si, že moje komunikace s kolegy je na velmi dobré úrovni, a že se to projevuje na celkovém chodu města a jeho ratingovém hodnocení. Toho na co bych se chtěl zaměřit, je hodně. Mezi určité priority pak patří rekonstrukce a modernizace areálu Nový rybník, v sociální oblasti rozšíření míst v DPS, v oblasti dopravy zahájení výstavby jihovýchodního obchvatu Příbrami a zvýšení počtu parkovacích míst ve městě.

Jak vy osobně hodnotíte spolupráci v rámci koalice, která není až tak obvyklá, a kdy již druhé volební období vládne v Příbrami ČSSD a ODS? Nemusí tak sociální demokracie přistupovat v rámci programu na přílišné kompromisy?

To, že v Příbrami již druhé volební období „vládne“ koalice ČSSD+ODS není v ČR nic neobvyklého a ani já v tom nevidím žádný problém. Pohybujeme se v komunální politice, kde neřešíme zákony ani vyhlášky, ale řešíme každodenní problémy, které se vyskytují v každém městě, v každé obci, a ty jsou pro všechna města a obce se všemi politickými stranami stejné. Osobně to vidím ve třech základních rovinách. První je počet mandátů k sestavení koalice a většiny v zastupitelstvu města, druhá v co největší shodě volebního programu a třetí v osobnostech schopných řídit město či obec. Domnívám se, že se toto v Příbrami podařilo skloubit a současná koalice je schopna se při řešení složitějších problémů dohodnout.

V zastupitelstvu města jste ale již od roku 1998. Proč jste se rozhodl stát politikem a kde je podle vás podstata problému současné zkorumpované doby?

Jsem již čtvrté volební období členem příbramského zastupitelstva, takže patřím mezi ty zkušenější komunální politiky. Chtěl jsem se podílet na řízení věcí veřejných. Nevěděl jsem úplně, do čeho jdu. Do zastupitelstva města jsem kandidoval již v roce 1994 za ČSSD jako nezávislý a zůstal jsem tzv. „pod čarou“ vzhledem k počtu dvou mandátů ČSSD. Členem zastupitelstva jsem se stal již jako člen ČSSD v roce 1998. Co se týče korupce, vidím dvě základní příčiny: Morální úpadek lidí, kdy korupce není brána jako trestný čin, ale jako něco každodenního, přestože je to trestné jak z pozice dávajícího, tak i příjemce. Druhou příčinu vidím v honbě za prosperitou a získání výhod „za každou cenu“.

Město Příbram se rozhodlo nechat si zpracovat strategický plán pro rozvoj města na období od roku 2014 do roku 2020. Jaká je vaše osobní vize města, ve kterém se dobře žije? Jakým směrem by se rozvoj Příbrami měl ubírat a jaké hlavní změny byste tak ve městě uvítal?

Zpracování strategického plánu města na období 2014-2020 nám dá možnost rozvoje města ve všech oblastech jeho fungování, a to v bydlení, dopravě, zdravotních a sociálních službách, životním prostředí, školství (ZŠ, MŠ, jesle), zaměstnanosti, dodávkách tepla a vody, samosprávy a státní správy atd. Ve městě, kde se dobře žije, by mělo být bydlení pro mladé rodiny s dětmi, jesle i MŠ, dostupné ZŠ, zdravé životní prostředí, možnosti parkování, dostatečná zdravotní péče, občanská vybavenost, péče o nemocné, zdravotně postižené a sociálně slabé, možnosti kultury, sportu a rekreace a v neposlední řadě i bezpečnost občanů.

Zájem občanů o zapojení se do elektronické aukce roste i v Příbrami. Nyní by měla společnost eCENTRE sdružit příbramskou poptávku s ostatními městy z celé ČR.  Jakou úsporu od případného spojení očekáváte a jak ,,novinku“ přijímají sami občané?

Elektronická aukce na elektřinu a plyn je výrazným nástrojem, jak snížit náklady za tyto energie. Je určitě správným krokem města Příbram, že se k elektronické aukci připojilo. I přes dobrou medializaci tohoto kroku byla zaznamenána ze strany občanů počáteční nedůvěra, která se postupně vytrácela, počet přihlášených občanů se vyšplhal v prvním kole až na cca 270. Město do aukce vstoupilo se svými objekty městského úřadu a všemi objekty organizací, jejichž je město Příbram zřizovatelem. Celkové úspory očekáváme v rozmezí 20-30 % ceny u plynu i elektřiny.

V Příbrami byla v květnu otevřená nové mateřská školka. Domníváte se tak, že kapacity MŠ ve městě jsou nyní dostatečné? Jaký je ve městě demografický vývoj? A považujete za dostatečné kapacity ZŠ?

Od září bude plně fungovat nová MŠ o 112 místech v ulici Žežická. Zájem o MŠ je stále vyšší, než jsou možnosti umístění. Z těchto důvodů se v současné době připravuje vybudování další MŠ, která by pomohla k vyrovnání „poptávky“ s „nabídkou“. Co se týče ZŠ, domnívám se, že jejich kapacita je nyní stále dostatečná.

Na Příbramsku podle policejních statistik klesla kriminalita. Vnímáte snížení i v Příbrami? A jak se snažíte zajistit větší bezpečnost občanů?

Ano, skutečně v Příbrami klesla kriminalita a myslím si, že to občané registrují. Město je v boji proti kriminalitě velmi aktivní. Má dva pracovníky, kteří se věnují výhradně prevenci. Každoročně je zpracováno minimálně pět projektů se žádostmi o dotace a při získávání je město velmi úspěšné. Prvky prevence jsou např. kamerové systémy ve vybraných lokalitách, veřejné osvětlení problémových míst, pořádání seminářů o bezpečnostním zajištění objektů, kurzy sebeobrany seniorů a žen, besedy s mládeží o drogách, letní tábory pro rodiny s problémovými dětmi a mnoho dalších. Dobrým počinem je i zřízení tzv. okrskářů Městské policie Příbram, kde je těmto vybraným strážníkům přidělen okrsek, který průběžně denně prochází a plní funkci strážníka na „svém“ území a lidé ho znají.

Obce na Příbramsku trápí v poslední době přemnožená divoká zvířata. Uvítal byste tak vy osobně v tomto směru změny legislativy? A jsou divočáci velkým problémem Příbrami?

Divoká zvířata nejsou v současné době pro město Příbram problémem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …