V koalici to vře: Babiš chce zdanit církevní restituce, lidovci hrozí porušením koaliční smlouvy

11.04.2016 17:27

Vypadá to, že je na obzoru další spor ve vládní koalici. Tentokrát kvůli církevním restitucím a výroku ministra financí Andreje Babiše (ANO), že jsou o 54 miliard korun předražené.

V koalici to vře: Babiš chce zdanit církevní restituce, lidovci hrozí porušením koaliční smlouvy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr financí Andrej Babiš

Podle Babiše by měla být výše církevních restitucí výrazně nižší. I z toho důvodu hlasoval ve vládě pro návrh opozičních komunistů, aby byly náhrady církvím zdaněny. A je oheň na střeše. Lidovci varují před porušením koaliční smlouvy. Píše to server iDNES.cz.

„Budeme trvat na tom, aby byl společný postup a aby poslanci za hnutí ANO pro tento návrh nehlasovali,“ vzkázal rázně Babišovi a jeho poslancům ministr zemědělství Marian Jurečka. O stanovisku ke komunistickému návrhu se totiž kvůli neshodě na vládě bude hlasovat až v Poslanecké sněmovně.

O tom, že nakonec i v hnutí ANO zvítězí racionalita nad emocemi, je přesvědčen lidovecký ministr kultury Daniel Herman. 

Jak Babiš však uvádí, bývalá vláda premiéra Petra Nečase vypočítala cenu restitucí špatně. Metr čtvereční zemědělské půdy dle něj nikdy nestál 44 korun. Babiš se zkrátka domnívá, že ocenění majetku bylo zmanipulované ve prospěch církví.

Církve mají v průběhu 30 let dostat vyplaceno 59 miliard korun a majetek v hodnotě 75 miliard korun. Sociální demokraté sice při schvalování zákona protestovali, ale poté, co vznikla vláda s lidovci, umlčeli se. 

  • Původní text ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …