V koaliční smlouvě chybí podpora rychlého internetu, stěžují si IT firmy

17.12.2013 18:28

Ve schválené koaliční smlouvě chybí podpora rozšiřování pokrytí ČR rychlým internetem. Naopak pozitivním krokem je obnovení Rady vlády pro konkurenceschopnost a informační společnost (RVKIS), která má být odpovědná za koordinaci informačních a komunikačních technologií ve veřejném sektoru. Uvedli to zástupci ICT Unie, která sdružuje 80 tuzemských technologických firem.

V koaliční smlouvě chybí podpora rychlého internetu, stěžují si IT firmy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Klávesnice

Internetová infrastruktura je podle unie v současnosti pro rozvoj ekonomiky stejně důležitá jako dopravní stavby nebo energetické sítě, jimž se koaliční ujednání obšírně věnuje. Smlouva neobsahuje ani realizaci schválené státní strategie Digitální Česko 2.0, přitom podle průzkumu ČTÚ má ke skutečně vysokorychlostnímu internetu o rychlosti alespoň 30 Mbit/s přístup jen malá část obyvatel a podnikatelů v ČR. Tuto rychlost by do roku 2020 v souladu s plány Evropské komise měl mít k dispozici každý občan.

Elektronická fakturace

"V koaliční smlouvě jsou obsažena témata, která ICT Unie dlouhodobě prosazuje a o nichž s politickými stranami sestavujícími novou vládu jednala. Oblast ICT ve veřejné správě potřebuje centrální řízení a koordinaci. Rada vlády pro konkurenceschopnost a informační společnost je pro to vhodným subjektem, samozřejmě pokud bude mít dostatečně silné pravomoci," uvedl prezident unie Svatoslav Novák. Unie rovněž vítá záměr kabinetu zavést ve veřejné správě elektronickou fakturaci, která má pomoci k transparentnosti a účinnější kontrole finančních toků.

Podle předsedy představenstva Software602 Richarda Kauckého jsou nástroje jako elektronická fakturace pro všechny podnikatelské subjekty nebo mírně pozměněné elektronické daňové přiznání efektivnější nástroje proti daňovým únikům než například registrační pokladny. "Stát má možnost zvýšit daňové výnosy a také zvýšit efektivitu vlastních nákupů, aniž by to občanům a podnikatelům přineslo nové administrativní povinnosti. Stačilo by chytře využít možností a systémů, které mají centrální úřady k dispozici," dodal.

ICT Unie je profesní sdružení firem z oboru informačních technologií a elektronických komunikací i dalších podnikatelských a vzdělávacích subjektů, jehož cílem je zvýšit vnímání důležitosti zavádění a využívání moderních informačních technologií ve společnosti. Ve svých aktivitách navazuje na činnost Sdružení pro informační společnost (SPIS) a Asociace provozovatelů veřejných telekomunikačních sítí (APVTS). ICT UNIE má více než 80 firemních členů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…