V koaliční smlouvě už je vepsáno mírné zvýšení daní, prozradil Štěch

09.12.2013 22:44

Vyjednávači ČSSD, ANO a lidovců chtějí v úterý dokončit společnou koaliční smlouvu. Stále se ale nemůžou shodnout v oblasti daní a zdravotnictví. „Je velká šance, že tyto dvě oblasti budou v úterý dohodnuty a koaliční smlouva tak bude moci být konečně uzavřena,“ věří předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD). Uvedl to v pořadu Události, komentáře na ČT24.

V koaliční smlouvě už je vepsáno mírné zvýšení daní, prozradil Štěch
Foto: Martin Vlček
Popisek: Předseda Senátu Parlamentu České republiky Milan Štěch (ČSSD)

Další host pořadu, předseda poslaneckého klubu hnutí ANO Jaroslav Faltýnek, neshodu spatřuje pouze v oblasti daní. „Ve zdravotnictví se shodneme. Zásadní je pro nás ale otázka daní, u nich se chceme soustředit na zefektivnění jejích výběru,“ připomněl stanovisko ANO.

„Vy se neshodnete ani na tom, na čem se neshodnete,“ rýpl si moderátor Martin Veselovský. Na otázku, zda budoucí vláda zvýší či nezvýší daně, mu žádný z hostů přesně neodpověděl.

Výše daní bude kompromisem

„Nikdy se nemá říkat nikdy,“ odvětil neurčitě Štěch. Zdůraznil, že budou ze všech sil hledat styčné body s ANO a KDU-ČSL, aby se neopakovalo daňové harakiri, které podle jeho slov způsobovali se svými vládami Mirek Topolánek i Petr Nečas.

A Faltýnek s jeho slovy souhlasil. Pochvaloval si, že během krátké doby se podařilo najít shodu v drtivé většině klíčových oblastí, což prý vůbec nečekal. „Lišíme se jen ve filozofii, s jakou k problematice daní přistupujeme,“ míní. Na dotaz Veselovského, zda ještě za dva týdny bude platit předvolební heslo ANO, že zvedání daní je nepřípustné, nedokázal Faltýnek podat jasnou odpověď. Moderátor si za to od Štěcha vyslechl kritiku.

„Nezlobte se na mě, ale to přeci není seriózní otázka. Všichni musejí dělat kompromis, aby vznikla stabilní vláda,“ řekl mu. Prozradil, že v současné podobě je v koaliční smlouvě vepsáno mírné zvýšení daní. Výsledná podoba tak prý nebude ani podle představ ČSSD, ani ANO.

reklama

autor: nem

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

18:13 Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

Schůzka Petra Fialy s americkým prezidentem Joe Bidenem ani nevypadá, že byl v Bílém domě přijat pře…