V krizi přituhuje. Jde o vyhlášení války, míní šéf ropného gigantu

31.08.2014 18:24

Ruské ropné a plynárenské společnosti budou dodržovat smlouvy o dodávkách navzdory napětí mezi Moskvou a Západem. Německému časopisu Spiegel to řekl ředitel největší ruské ropné firmy Rosněfť Igor Sečin. Sankce uvalené západními zeměmi na Rusko kvůli jeho postupu vůči Ukrajině nicméně Sečin podle listu považuje za vyhlášení války.

V krizi přituhuje. Jde o vyhlášení války, míní šéf ropného gigantu
Foto: Archiv
Popisek: Ropný vrt

„Sankce jsou určitou formou války. Tímto způsobem se rozsévá nenávist," prohlásil šéf Rosněfti. Rusko v polovině června zastavilo dodávky plynu na Ukrajinu kvůli sporům ohledně ceny a nezaplacených účtů. Ukrajina tento týden uvedla, že Rusko plánuje zastavit rovněž dodávky do Evropské unie. Moskva ale toto tvrzení odmítla s tím, že chce svým závazkům vůči evropským odběratelům dostát bez ohledu na politické problémy.

Odbornice na energetický sektor Claudia Kemfertová podle agentury DPA předpokládá, že ani případná další eskalace ukrajinské krize by nezpůsobila problémy v dodávkách zemního plynu. „Na trhu je plynu dost," prohlásila. Dodala, že ukrajinská krize by ani neměla mít dopady na ceny plynu, které jsou upraveny dlouhodobými smlouvami.

Rusko podle ní smlouvy prozatím dodržovalo. „Nacházíme se nicméně v nové dimenzi geopolitických konfliktů. Není vyloučeno, že Rusko použije plyn jako politickou zbraň," upozornila Kemfertová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: čtk, mp

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…