V mnoha rakouských a německých městech, ale i jinde, je dnes kvůli strachu z teroru zakázáno odpalování petard a rachejtlí

31.12.2015 6:04

Lidé po celém světě se připravují na oslavy příchodu nového roku. Největší silvestrovské večírky se budou již tradičně konat ve velkých metropolích jako Sydney, Berlín, Londýn či New York. V řadě evropských měst budou na oslavy kvůli zvýšenému riziku teroristických útoků ale dohlížet posílené hlídky policie. V Bruselu ve středu radnice kvůli hrozbě atentátu zrušila silvestrovský ohňostroj. Jako první rok 2016 přivítají obyvatelé tichomořských ostrovních států Samoa a Kiribati dnes v 11:00 SEČ. Nejdéle si naopak na novoroční přípitek počkají obyvatelé souostroví Americká Samoa, kde rok 2016 nastane až v pátek ve 12:00 SEČ.

V mnoha rakouských a německých městech, ale i jinde, je dnes kvůli strachu z teroru zakázáno odpalování petard a rachejtlí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ohňostroj

Tradičně největší oslavy se budou konat například v australském Sydney u ikonické budovy opery. Statisíce lidí budou slavit i na newyorském Times Square. Statisíce obyvatel i návštěvníků Berlína odpočítají poslední vteřiny starého roku mezi Braniborskou bránou a Vítězným sloupem, Londýňané na Trafalgarském náměstí.

Více policistů bude v ulicích Berlína i Vídně

Mnoho evropských metropolí ale do nového roku vstoupí za zpřísněných bezpečnostních opatření. Více policistů než obvykle do ulic pošle například Berlín či Vídeň. Právě bezpečnostní složky rakouské metropole v sobotu varovaly, že některým evropským metropolím hrozí na přelomu starého a nového roku střelba či bombový útok. Žádné z evropských hlavních měst kvůli tomu ale oslavy nezrušilo. Konkrétní nebezpečí podle jejich vedení nikde nehrozí.

Zvláštní bezpečnostní opatření budou panovat ve Francii, kde si teroristický útok z 13. listopadu vyžádal 130 obětí. Na bezpečí účastníků novoročních oslav bude po celé zemi dohlížet 60.000 policistů a vojáků. Tradiční silvestrovský ohňostroj, který pořádá město Paříž, se letos konat nebude, zapalování soukromých dělobuchů je ve francouzské metropoli zakázáno každoročně. Brusel, který hrozba atentátů už v listopadu na několik dní zcela ochromila, ve středu z obav o bezpečnost obyvatel i návštěvníků města zrušil plánovaný silvestrovský ohňostroj.

Na Rudé náměstí jen se zvláštní vstupenkou

Moskevské Rudé náměstí bude letos pro tradiční silvestrovské oslavy uzavřené a vstoupit na něj bude možné jen se zvláštní vstupenkou. V New Yorku budou na bezpečnost oslav dohlížet vrtulníky a případný výskyt nebezpečných chemikálií či radiace budou hlídat speciální detektory.

V Šanghaji se letos novoroční oslavy konat nebudou. Vedení města zákazem reagovalo na loňskou tragédii, kdy v tlačenici zahynulo 36 lidí.

Klidné budou oslavy nového roku v řadě německých i rakouských měst, které zakázaly neohlášené odpalování petard a rachejtlí. Některé německé spolkové země zapověděly odpalování zábavní pyrotechniky ve všech areálech ubytoven pro uprchlíky. Úřady se totiž obávají, že by hlasité rány mohly lidi, kteří zažili hrůzy války, ještě více traumatizovat. Policie v posledních dnech rozdávala uprchlíkům letáky informující o silvestrovských oslavách. Například bavorská obec Reichenberg připravila dva dny před Silvestrem "zkušební" ohňostroj pro uprchlíky, aby je tak upozornila na to, co se bude na přelomu roku dít.

Ostrovy oslaví nový rok až v pátek odpoledne našeho času

Tichomořský ostrovní stát Samoa v novodobé historii slaví příchod nového roku mezi prvními teprve počtvrté, neboť v závěru roku 2011 z ekonomických důvodů "papírově" přešel mezinárodní datovou hranici, aby se přiblížil hlavním obchodním partnerům Austrálii a Novému Zélandu. Ačkoli jsou tak Samoa a Americká Samoa od sebe vzdáleny asi jen 100 kilometrů, novoroční oslavy tu bude dělit 25 hodin.

Nejdéle si na 1. leden 2016 počkají Bakerův ostrov a Howlandův ostrov. V této dvojici neobydlených tichomořských atolů pod správou USA nastane silvestrovská půlnoc až v pátek ve 13:00 SEČ.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…