V motolském krematoriu se vzpomínalo na oběti komunismu

07.05.2016 18:05

V motolském krematoriu v Praze se dnes připomínaly oběti komunistického režimu. Právě zde prý komunisté likvidovali urny s popelem popravených a zemřelých politických vězňů. O akci informoval web České televize.

V motolském krematoriu se vzpomínalo na oběti komunismu
Foto: repro ČT, tan
Popisek: V motolském krematoriu se vzpomínalo na oběti komunismu. V popředí Petr Lachnit a Daniel Herman

„Památka těch, k nimž lidé vzhlíželi s úctou a respektem, měla být zapomenuta – snaha všech méněcenných a s těmi se setkáváme i dnes. Čelíme jejich úsilí diskreditovat vše, co je součástí života ve svobodě i to, co je každému zjevně na očích při pohledu do ulic našich měst i návsí našeho venkova,“ prohlásil v úvodu pietního shromáždění místopředseda Konfederace politických vězňů František Šedivý.

Celý text je ZDE

„Nenávist a zlo ve společnosti zůstává,“ dodal. Neustále se s těmito projevy podle něj setkáváme a musíme s nimi bojovat. „Je to nyní nejvyšší výzva, abychom tomu odolávali a nepropadli nakonec náladám, které znamenají porážku. Musíme stále stát tam, kde jsme stát chtěli, na obranu dobra a toho, co jsme zjistili a co považujeme za správné. Je to snad mravní odkaz nás politických vězňů i těch, kteří žili před námi, kteří obětovali své životy v druhém odboji i v první světové válce za tuto zemi, abychom v ní my všichni mohli svobodně žít. Jim všem patří dík,“ prohlásil Šedivý.

Je na každém, k jakému směru se přihlásí

Rovněž ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL) ve své řeči upozornil, že i nové tisíciletí přináší výzvy. „Je na každém, k jakému směru se přihlásíme a jaké hodnoty budeme vyznávat. Ti, kteří položili životy za svobodu této země, jsou velkým mementem. Nesmíme na ně zapomenout,“ řekl.

  • projev Petra Lachnita (ANO) ZDE

Podle Miroslavy Němcové (ODS) jsou opět hodně slyšet manipulátoři. „Proto se musíme dívat do zpětného zrcátka a dobře vědět, co máme za sebou,“ uvedla. Nesouhlasí s hlasy, které tvrdí, že období komunismu v Česku již není třeba věnovat pozornost, protože není reálnou hrozbou.

Do veřejného prostoru pronikají extremisté. Zejména komunisté

Historik a badatel Pavel Žáček pak prohlásil, že extrémní politické síly pronikají do veřejného prostoru. „Zejména komunisté, jejichž základní premisou je lhaní o předlistopadovém totalitním režimu, jeho relativizace a latentní negace naší současné, byť nedokonalé demokracie. Především oni, ale i jejich různorodí spojenci napříč veřejným prostorem mají z principu zájem na falšování historie, bagatelizaci komunistických zločinů, znevažování svobody a demokratických hodnot,“ uvedl.

Vzpomínkovou akci v motolském krematoriu uspořádala Konfederace politických vězňů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…