V naší zemi je to v pořádku pouze na první pohled. Babiš ani Zeman by kdekoliv na Západě nemohli takto fungovat, píše komentátor Hvížďala

01.06.2017 21:35

Publicista Karel Hvížďala má strach o českou demokracii. V komentáři pro Český rozhlas napsal, že na první pohled může být v naší zemi vše v pořádku, protože Andrej Babiš (ANO) už nevlastní gigantický Agrofert ani noviny, a dokonce už není ani ministrem financí, jenže to je právě jen ten první pohled. Pohled pod pokličku podle Hvížďaly ukazuje něco jiného. Stačí se podívat na to, co dělá prezident Miloš Zeman.

V naší zemi je to v pořádku pouze na první pohled. Babiš ani Zeman by kdekoliv na Západě nemohli takto fungovat, píše komentátor Hvížďala
Foto: Jan Štěpán
Popisek: Novinář, spisovatel a bývalý disident Karel Hvížďala v Ostravě

Na západ od našich hranic by asi bylo jen těžko představitelné, aby nějaký velký podnikatel, příjemce dotací všeho druhu a vlastník novin vstupoval do politiky. A aby se díky voličům a koaličnímu vyjednávání dostal až do pozice ministra financí. V České republice se to ovšem stalo. Pravda, Babiš byl díky nově přijatým zákonům donucen se svých firem vzdát, takže na první pohled je vše v pořádku, jenže je to právě jen ten první pohled. V České republice totiž některé mechanismy fungují přece jen trochu jinak.

„Ústava, zákony ani předpisy se striktně nedodržují a ve výsledku Andrej Babiš řídí svých asi tři sta podniků, dvoje noviny a jejich servery plus ministerstvo financí dodnes sám osobně. Něco takového si zvláště protestantská severnější stará Evropa nedokáže vůbec představit: ani jejich občané nechápou, že si naši lidé něco takového nechají líbit. Je to asi stejný příběh, jako se mi nikdy nepodařilo v exilu Němcům vysvětlit, jak je to možné, že u nás kdysi v každých volbách přes devadesát procent lidí hlasovalo pro komunisty, když skoro všichni tvrdí, jak byli hrozní,“ píše Hvížďala.

Celý komentář naleznete zde.

Členové evropského Výboru pro občanské svobody, spravedlnost a vnitřní věci, který Hvížďala nazývá také výborem pro domácí aféry, se ale nedali přesvědčit, že v Česku opravdu sledujeme ohroženou demokracii. Šéfredaktor serveru Forum24.cz Pavel Šafr sice nechal připravit studii, jak se chovaly Babišovy deníky předtím, než je koupil, a jak se chovaly potom, ale tato studie nesměla být členům výboru rozdána. Přitom z ní podle Hvížďaly jasně vyplývá, že tyto noviny jednoznačně píší ve prospěch svého majitele – politika. Např. něco zamlčují.

Členové výboru tak zůstali u toho, že v České republice sice existuje určité společenské napětí, ale podobné problémy s médii jsou i v jiných zemích, takže se u nás vlastně nic až tak strašného neděje. To však podle Hvížďaly není pravda.

Možná za to mohl i občasně nepřesný překlad některých vět. Třeba věty prezidenta Miloše Zemana o likvidaci novinářů. „Zeman řekl, že novináři by se měli likvidovat, tlumočnice překládala do angličtiny korektněji eliminovat,“ posteskl si autor. 

reklama

autor: mp

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

18:13 Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

Schůzka Petra Fialy s americkým prezidentem Joe Bidenem ani nevypadá, že byl v Bílém domě přijat pře…