V neděli chystají v Praze průvody extremisté i jejich odpůrci

13.11.2013 15:33

Na neděli 17. listopadu se v Praze chystá kromě pietních akcí demonstrace pravicových extremistů a jejich odpůrců. Na "protirežimní" pochod centrem Prahy svolává své příznivce Dělnická mládež, o několik ulic dále se potkají odpůrci "zneužívání dne studentů". Vyplývá to z webových stránek pražského magistrátu. Policie v souvislosti s demonstracemi chystá opatření, o nichž bude informovat ve čtvrtek.

V neděli chystají v Praze průvody extremisté i jejich odpůrci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dvacátétřetí výročí 17.11. v ulicích Prahy

Pochod Dělnické mládeže začne na Václavském náměstí, povede po Národní třídě na Masarykovo nábřeží a z Karlova náměstí zpět na Václavské náměstí. Podle internetové pozvánky chtějí organizátoři protestovat proti polistopadovému vývoji. "Polistopadový režim si neváží nikoho, člověk je pro něj jen článek jeho ekonomického řetězu," píše se na internetových stránkách. Pořadatelé magistrátním úředníkům nahlásili účast asi 300 demonstrantů.

Fór_um oslaví vznik občanské společnosti karnevalovým průvodem

Další demonstranti se sejdou na Jungmannově náměstí, kde chtějí protestovat proti zneužívání dne studentů. Trasa oznámeného pochodu má vést do Vojtěšské čtvrti a zpět přes ulice Zahořanského, Na Zbořenci a Spálenou.

Výročí 17. listopadu chtějí využít občanské spolky sdružené do iniciativy Fór_um, které plánují karnevalovým průvodem oslavit vznik občanské společnosti a upozornit na aktuální témata jako předsudky ústící v nenávistné pochody "slušných" proti "nepřizpůsobivým", systematické ničení krajiny či agresivní reklamní kampaně. Na happening upozorňují krátkým videem, na kterém "ochranka" v prasečích maskách táhne po Václavském náměstí gumový člun s hercem s maskou prezidenta Miloše Zemana.

Satirický průvod se konal již loni, letos se ho zúčastní třeba Člověk v tísni, Otrokem své rasy nebo Greenpeace. Účastníci v maskách, kterých má být asi 300, se sejdou na piazzetě Národního divadla, průvod půjde přes Smetanovo nábřeží, Karlův most, Kampu a přes most Legií zpět k Národnímu divadlu.

Vzpomínka na Jana Opletala proběhne tradičně před Hlávkovou kolejí

Památku studenta Jana Opletala, kterého zastřelili v roce 1939 při demonstraci nacisté, si chtějí připomenout také studenti a Český svaz bojovníků za svobodu. Sejdou se tradičně před Hlávkovou kolejí, kde Opletal bydlel. Průvod pak projde Václavskou a Resslovou ulicí na Karlovo náměstí do Ječné, Štěpánské a Žitné ulice. Na Opletala chtějí u Hlávkovy koleje vzpomínat asi o dvě hodiny později i komunisté.

Kvůli několika demonstracím a průvodům se na neděli chystají i policisté. "Připravujeme adekvátní opatření," řekl ČTK mluvčí pražské policie Jan Daněk. Podrobnější informace policie zveřejní ve čtvrtek.

Na 17. listopadu připadá Mezinárodní den studentstva a český státní svátek Dne boje za svobodu a demokracii. Celosvětový den studentů byl vyhlášen kvůli represím proti československým studentům v listopadu 1939. Pohřeb Opletala se proměnil v protiokupační demonstraci. Nacisté reagovali uzavřením českých vysokých škol a 17. listopadu popravili devět studentských vůdců. O 50 let později tvrdé potlačení studentského průvodu odstartovalo takzvanou Sametovou revoluci, která zbavila moci komunisty.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe, čtk

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…