V neděli se na Václaváku objeví první demonstranti s portréty Václava Havla v ruce, odhaduje šéfredaktor

20.10.2017 9:20

Šéfredaktor MF Dnes Jaroslav Plesl se zamyslel nad významem voleb. „Předáci politických stran se vždy snaží vnutit občanům pocit, že volby jsou pro vývoj společnosti zásadním momentem. Tentokrát prý jde o zachování demokracie. Opravdu?“ zeptal se v dnešním vydání.

V neděli se na Václaváku objeví první demonstranti s portréty Václava Havla v ruce, odhaduje šéfredaktor
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jaroslav Plesl

Úvodem Plesl poukázal na to, jak se v souvislosti s některými kandidáty hovoří o tom, že v případě jejich zvolení to bude taková tragédie, že je třeba emigrovat ze země. „U nás v Česku je takovým ‚kandidátem X‘ současný prezident Miloš Zeman, bývá jím také jakýkoli předseda KSČM, Tomio Okamura či Andrej Babiš. A býval jím i někdejší předseda ODS Václav Klaus. Všichni tito lidé vyvolávají v určité části české společnosti silné negativní emoce a jejich úspěch v jakýchkoli volbách bývá často označován za ohrožení demokracie,“ zmínil Plesl. Domnívá se však, že pokud by českou demokracii měl zničit volební úspěch kohokoli ze zmíněných osob, demokracie by asi za moc nestála. 

Následně pak zkonstatoval, že nadcházející volby českou demokracií příliš neotřesou, bez ohledu na výsledek. „Šermování termínem ‚ohrožení demokracie‘ je však v poslední době tak oblíbeným sportem, že ho jistá část společnosti začala brát vážně a skutečně se začala obávat nástupu diktatury. Je to však stejně legrační jako věřit tomu, že českou hranici začnou proti muslimským nájezdníkům od příštího týdne hlídat tanky,“ zmínil Plesl. 

Nevyloučil však ani to, že česká politika určitou proměnou prochází. „Ale určitě to není spojené s úpadkem liberální demokracie,“ dodal. Plesl také předpokládá, že v neděli se na Václavském náměstí objeví první demonstranti, kteří budou s portréty Václava Havla v ruce demonstrovat proti výsledku svobodných voleb.

Svobodné volby, jak dodává, přitom máme, jen si jich ve skutečnosti neumíme asi vážit. „Když nejsme schopni respektovat jejich výsledek,“ dodal. 

Závěrem pak zmínil, že reprezentanti liberálních politických směrů budou po těchto volbách rozladění. „Zlobit se však mohou především na politiky, kteří jejich ideologii reprezentují. Levicový liberalismus totiž postupně zdegeneroval do podoby sociálního inženýrství, které prorůstá jinak velmi užitečným konceptem Evropské unie, a výsledkem tohoto procesu je kontinuální úpadek evropské sociální demokracie včetně té české. Pravicoví liberálové jsou na tom v Česku ještě hůř. Ještě pořád si lížou rány, které utržili v době, kdy své ideje vyměnili za plná korýtka. Podle toho letošní volby dopadnou, ale tragédie pro českou demokracii to není. Nejpozději za čtyři roky budou další volby a ty dopadnou úplně jinak. To je nejkrásnější kouzlo demokracie,“ uzavřel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…