V neděli se rozdají Ceny Paměti národa. Dostane se na mluvčí Charty i autora Zdivočelé země

16.11.2013 17:19

V neděli se už počtvrté budou rozdávat Ceny Paměti národa. Ty udělují Post Bellum, Český rozhlas a Ústav pro studium totalitních režimů. Letos ceny dostanou Felix Kolmer, František Weindl, Jiří Stránský a Dana Němcová, píše iDnes.cz.

V neděli se rozdají Ceny Paměti národa. Dostane se na mluvčí Charty i autora Zdivočelé země
Foto: Archiv JS
Popisek: Spisovatel Jiří Stránský

Žid Felix Kolmer byl členem skauta a v roce 1941 ho nacisté uvěznili v Terezíně. Tam vstoupil do židovského odbojového hnutí, které připravovalo hromadný útěk vězňů. K němu však nedošlo a Kolmera převezli do Osvětimi. „Nikdo si neuměl představit, že nás čeká ještě něco horšího. V Terezíně jsme dokázali přežít, ale Osvětim bylo peklo na zemi,“ říká.

Agent-chodec i chartistka

František Weindl dokázal ve dnech Pražského povstání vyjednat v čele oddílu Čechů v Klatovech příměří s tamními německými vojáky. Zaručil jim bezpečí a slíbil jim, že budou vydáni Američanům. Po Vítězném únoru se Weindl stal agentem-chodcem a převedl přes hranice desítky lidí. Nakonec skončil na deset let ve vězení.

Spisovatel a scénárista Jiří Stránský, který se proslavil především svou Zdivočelou zemí, mnohé z toho, co v seriálu prožil letec Maděra, sám zažil. Dana Němcová zase spolu se svým manželem patřila k iniciátorům Charty 77. Rok nato spoluzaložila i Výbor na obranu nespravedlivě stíhaných.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: lze

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…