V německé televizi zakázali posměšnou básničku na Erdogana. Překročila hranice satiry, vysvětloval ředitel

05.04.2016 17:39

Německé veřejnoprávní zpravodajství ZDF stáhlo ze svého webu posměšnou básničku na tureckého prezidenta Erdogana. To vyvolalo vlnu kritiky ze všech stran, jelikož si mnozí myslí, že německé úřady bojují proti svobodě slova, aby vyšly Turecku vstříc. Informují International Business Times.

V německé televizi zakázali posměšnou básničku na Erdogana. Překročila hranice satiry, vysvětloval ředitel
Foto: Hans Štembera
Popisek: Angela Merkelová

Nedávno to byla píseň, která se vysmívala tureckému prezidentovi Recepu Tayyipu Erdoganovi. Za to si turecké úřady pozvaly na kobereček německého velvyslance. Teď přišla satirická básnička a tu raději stáhli sami Němci, kteří v prvním případě tvrdili, že svoboda slova je pro ně nedotknutelná.

Veřejnoprávní zpravodajství ZDF stáhlo ze svého webu básničku, která obsahovala sexuální narážky a obviňovala tureckého prezidenta z represivního jednání vůči kurdským a jiným menšinám.

V pátečním vyjádření uvedl programový ředitel ZDF Norbert Himmler, že báseň „překročila“ hranice satiry, a tak bylo nutné ji stáhnout z webu a vystříhnout z vysílání.

Celý text zde.

Báseň se objevila v satirické show ZDFneo, kde ji přednesl její moderátor Jan Boehmermann, který však předem varoval, že báseň bude mít následky. „Myslím, že jsme se vší parádou ukázali, společně se ZDF, kde v Německu leží hranice satiry. Konečně!“ napsal Boehmermann po rozhodnutí na Facebook.

V pondělí se však německá kancléřka Angela Merkelová v rozhovoru s tureckým premiérem Ahmetem Davutogluem shodla na tom, že básnička byla opravdu „záměrně nemístným textem“, přičemž poukázala na to, že již byla z médií stažena. Stále však trvala na tom, že svoboda slova je pro Německo důležitou hodnotou.

O Erdoganovi je přitom známo, že od svého nástupu do funkce prezidenta Turecka osočil tisíce lidí z urážky na cti včetně vysokoškolských pedagogů, novinářů a mnohých dalších, zavřel nejedny noviny a obecně začal upevňovat režim v zemi.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…