V německých ubytovnách pro běžence prý hrozí eskalace násilí

02.10.2015 15:18

V německých ubytovnách pro běžence hrozí eskalace násilí, někteří uprchlíci si vyrábějí z nábytku improvizované zbraně. Upozornil na to předseda německých policejních odborů Reiner Wendt. Ministr vnitra Thomas de Maiziére přiznává, že přeplněné ubytovny představují problém, země ale podle něj v současnosti nemá možnosti, jak situaci řešit.

V německých ubytovnách pro běžence prý hrozí eskalace násilí
Foto: Peter Števkov
Popisek: Imigranti ve stanici Keléti

"Hrozí nebezpečí, že se situace nejen na hranicích, ale také v ubytovnách pro uprchlíky vymkne kontrole," řekl Wendt deníku Bild. "Podle našich poznatků dochází bohužel na mnoha místech, nejen v Kasselu a v Hamburku, téměř denně k cíleným a dobře připraveným násilným konfliktům kvůli etnické nebo náboženské příslušnosti," řekl. V obou zmíněných městech se v uplynulém týdnu střetli běženci mezi sebou a potyčky si vyžádaly desítky zraněných.

Konflikty mezi uprchlíky kvůli rozdílnosti kultur či náboženství se běžně stávají i v českých uprchlických zařízeních. Podle mluvčí cizinecké policie Kateřiny Rendlové se však zatím při roztržkách mezi cizinci nestalo, že by byl někdo například vážně nebo smrtelně zraněn. K dnešku bylo v tuzemských zařízeních obsazeno 850 míst, volných bylo 519.

Německý ministr vnitra dnes v televizi ZDF přiznal, že bitky v ubytovnách jsou do značné míry způsobeny tím, že jsou tato zařízení přeplněná a lidé v nich musejí dlouho čekat, než úřady rozhodnou o jejich osudu. "Ale upřímně řečeno, jinak to nejde," řekl. Už ve čtvrtek ve Spolkovém sněmu prohlásil, že Německo dělá vše, co je v jeho silách, aby se s příchodem uprchlíků vypořádalo. Žádný recept na rychlé zlepšení situace v ubytovnách podle něj neexistuje.

De Maiziére také kritizoval chování některých běženců. "Až do léta byli uprchlíci vděčni za to, že u nás mohou být. Ptali se, kde je policie, kde je úřad (pro migraci). A zjišťovali si, kam v Německu budou umístěni. To se teď změnilo. Nyní mnoho běženců věří, že se mohou sami přestěhovat kamkoli," řekl.

Část uprchlíků, kteří do Německa v těchto dnech přicházejí, má podle ministra příliš vysoké nároky. "Stávkují, protože se jim nelíbí ubytovny, bouří se, když jim nechutná jídlo, perou se v azylových zařízeních," řekl ministr. Podle něj se těchto věcí sice dopouští jen menšina běženců, Německo však musí vyžadovat od všech, kdo přicházejí, aby se přizpůsobili místní kultuře a dodržovali místní zákony.

V Německu se v září zaregistrovalo rekordních 170.000 běženců, skutečný počet přicházejících uprchlíků je ale výrazně větší. Bavorský ministr vnitra Joachim Herrmann ho tento týden odhadl na 270.000 lidí. Německá vláda očekává, že celkem za letošní rok dorazí do země na 800.000 žadatelů o azyl. Někteří politici mluví dokonce o milionu běženců.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…