V noci na dnešek začalo střídání českých vojáků v Afghánistánu

02.10.2014 6:08

V noci na dnešek začalo střídání vojáků české strážní roty na vojenské základně Bagrám v Afghánistánu. Vojenský speciál s prvními 45 vojáky odletěl z vojenského letiště v Praze-Kbelích. Do konce října se na základně Bagrám vymění 150 vojáků. ČTK to sdělila mluvčí generálního štábu Jana Růžičková.

V noci na dnešek začalo střídání českých vojáků v Afghánistánu
Foto: repro
Popisek: Záběr z amatérského videa, které si natočili američtí vojáci, kteří se bavili tím, že močili na mrtvé bojovníky Talibanu

Základ nové jednotky tvoří vojáci ze 72. mechanizovaného praporu z Přáslavic. Vystřídají kolegy ze 4. brigády rychlého nasazení ze Žatce a Chrudimi, kteří v afghánské provincii Parván působili od letošního dubna.

„Pro více jak polovinu vojáků nové jednotky bude mise na Bagrámu jejich vůbec prvním nasazením v zahraniční operaci," uvedla Růžičková. Ostatní už působili ve vojenských misích v Iráku, Kosovu i Afghánistánu. Velitel roty, kapitán Petr Liška, má za sebou zatím dvě zahraniční mise, mimo jiné i v Afghánistánu.

Češi spolu s Američany chrání leteckou základnu

Česká strážní jednotka chrání ve spolupráci s americkými vojáky okolí spojenecké letecké základny Bagrám. Vojáci vyjíždí do asi patnáctikilometrového okolí základny, jejich úkolem je bránit raketovým útokům nebo zjišťovat informace od civilistů. „Máme za sebou náročnou devítiměsíční přípravu, během níž jsme se zaměřili na veškeré situace, které nás mohou v průběhu nasazení potkat," řekl před odletem Liška. „To, že situace opravdu není jednoduchá, potvrzují události z léta," dodal.

Připomněl tak červencový sebevražedný útok poblíž základny Bagrám, který si vyžádal životy pěti českých vojáků. O několik dní později byl v Afghánistánu při útoku povstalců zraněn další český voják, podle středečních informací se jeho stav zlepšuje a mohl opustit nemocnici.

V Afghánistánu v současné době slouží téměř 300 českých vojáků. Vedle příslušníků strážní roty v zemi působí také lékaři, logistici, meteorologové nebo vojáci, kteří cvičí piloty vrtulníků.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…