V noci na neděli se mění čas. Ručičku posuneme o hodinu dopředu

30.03.2013 16:12

V noci na neděli nastane v Evropě letní čas a lidé by si měli ve 2.00 posunout hodinky o hodinu dopředu. Praktické je však posunout si hodinky už v sobotu večer. Letní čas letos skončí 27. října.

V noci na neděli se mění čas. Ručičku posuneme o hodinu dopředu
Foto: archiv PL.cz
Popisek: Změna času, Ilustrační foto

Přechod na letní čas a zpět vyvolává spory o to, jak se tyto změny projevují na lidském organismu. Lékaři a psychologové se v zásadě shodují na tom, že na změnu času si lidé zvykají asi týden. Hůře si prý zvykají na letní čas, kdy musí fakticky vstávat o hodinu dřív, zatímco návrat k zimnímu času údajně problémy nedělá.

Letní čas se zaváděl s tím, že přinese energetické úspory, neboť se večer o hodinu prodlužuje doba denního svitu. Dnešní odborníci ale tvrdí, že střídání času se v energetice projevuje jen zanedbatelně a úspory elektřiny to nepřináší.

Posun času letos postihne 15 nočních dálkových vlaků, které s úderem nedělní druhé hodiny ranní naberou hodinové zpoždění. S tímto zpožděním by měli počítat i cestující, kteří pojedou dálkovými vlaky až po změně času. Regionálních vlaků se změna nedotkne, protože během změny času nejedou a na tratě vyrážejí už podle letního času.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

reklama

autor: joh

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…