V noci na neděli si lidé přetočí hodiny o 60 minut zpátky

24.10.2015 7:17

V neděli začne platit zimní čas. Lidé si v 03:00 středoevropského času posunou hodinky zpět na 02:00. Noc ze soboty na neděli tak bude o hodinu delší. Česko stejně jako většina dalších evropských zemí takto každoročně opustí na pět měsíců letní čas a vrátí se k astronomickému času. Na letní čas si lidé nastaví hodinky opět poslední březnovou neděli. Kvůli změně bude 11 dálkových nočních vlaků Českých drah čekat uprostřed noci hodinu ve stanicích na odjezd. Regionálních vlaků se změna nedotkne.

V noci na neděli si lidé přetočí hodiny o 60 minut zpátky
Foto: archiv PL.cz
Popisek: Změna času, Ilustrační foto

Přechody mezi letním a zimním časem vyvolávají diskuse, zda jsou změny zdravotně bezpečné a jestli vůbec jsou k něčemu dobré. Lékaři a psychologové se shodují na tom, že na změnu času si lidé, zejména starší a děti, zvykají asi týden. Horší je to v březnu při změně na letní čas, kdy musejí fakticky vstávat o hodinu dříve. Podle vědců z Národního ústavu duševního zdraví je změna času pro lidské tělo nepřirozená, rozbíjí vnitřní sehraný biorytmus.

Původním záměrem změny času bylo lépe využít denního světla a ušetřit na svícení. Podle energetiků se ale střídání letního a zimního času projevuje jen zanedbatelně a úspory elektřiny to nepřináší. Mnohem větší vliv na spotřebu energie má podle nich počasí.

V českých zemích byl letní čas zaveden poprvé za první světové války v letech 1915 a 1916. Vrátil se opět za druhé světové války v roce 1940 a zaváděn byl až do roku 1949. Potřetí si Češi začali každoročně posouvat hodinky v roce 1979, a to v důsledku ropné krize a energetických problémů. Do roku 1995 trval letní čas šest měsíců, od roku 1996 se Česko připojilo ke zvyklostem Evropské unie a letní čas prodloužilo na sedm měsíců.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…