V norské metropoli protestovaly proti Barnevernetu čtyři stovky lidí

11.06.2016 17:38

V centru Osla se dnes konala demonstrace, jejímž cílem bylo vyzvat norskou vládu, aby přehodnotila odebírání dětí sociální službou Barnevernet. Průvod asi 400 demonstrantů zamířil v půl dvanácté k budově norského parlamentu. ČTK to řekl český europoslanec Tomáš Zdechovský, který vystoupil se svým projevem v závěru protestu. Europoslanec se angažuje i v případu Evy Michalákové, které byly rovněž v Norsku odebrány děti. Na konci května soud v Norsku řešil její odvolání proti zbavení rodičovských práv. Na rozsudek, který bude zaslán písemně, nyní Češka stále čeká.

V norské metropoli protestovaly proti Barnevernetu čtyři stovky lidí
Foto: wikipedia
Popisek: Norská vlajka

„Už od rána se lidé scházeli před norským parlamentem, kde pokládali růže. Celá demonstrace trvala asi čtyři hodiny, vystoupilo na ní asi 30 řečníků a na jejím konci se vypustilo 600 až 700 balónků. Každý z nich symbolizoval odebrané či navrácené dítě,“ řekl Zdechovský.

O problému se už v Norsku diskutuje

Na demonstraci podle českého europoslance dorazili rodiče či příbuzní odebraných dětí, ale i další lidé. Rovněž se na ni přišlo podívat i několik norských politiků. „Za poslední čtyři měsíce se v Norsku začalo konečně pořádně diskutovat o případech odebraných dětí,“ uvedl.

Zdechovský ve svém proslovu hovořil právě o posunu, který se udál za poslední dva roky, kdy děti nebyly vraceny a nikdo o nich nehovořil. Nyní se již rodiče podle něj nebojí o těchto případech hovořit. Zmínil i případ Evy Michalákové. „Ten případ se vleče již pět let a do dneška neznáme žádný výsledek,“ dodal europoslanec.

Verdikt soudu zatím Michaláková nedostala

Nyní jedenáctiletý Denis a sedmiletý David, kteří se narodili v Norsku, vyrůstají odděleně ve dvou pěstounských rodinách. Norská sociální služba bratry rodičům odebrala před pěti lety kvůli podezření na zneužívání, zanedbávání a fyzické týrání. To se neprokázalo. Soud ale tehdy považoval zjištění za závažná a děti nechal u pěstounů. Michaláková, která žije trvale v Norsku, proto předloni požádala o přezkoumání případu a svěření dětí do péče, loni na podzim norské úřady rozhodly, že ji zbaví rodičovských práv a mladší chlapec bude dán k adopci.

Jednání týkající se odvolání proti rozhodnutí úřadů o zbavení rodičovských práv k oběma synům a adopci mladšího chlapce skončilo v Norsku letos 27. května. Verdikt soud nezveřejnil s tím, že ho Michaláková dostane písemně později. Soud má na vynesení verdiktu čtyři týdny.

Eva Michaláková se dnešní demonstrace neúčastnila. Podle Zdechovského, který s ní dnes hovořil, zatím stále na verdikt soudu čeká.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…