V obvodu Zlín dnes začaly doplňovací volby do Senátu

18.05.2018 15:37

V obvodu Zlín, který kromě velké části Zlínska zahrnuje i jižní část okresu Vsetín, se dnes ve 14:00 otevřely desítky volebních místností. Lidé v doplňovacích senátních volbách vybírají z devíti kandidátů, z nichž vzejde nástupce Františka Čuby (SPO), který koncem února rezignoval na svou funkci. Bývalý předseda slušovického družstva tehdy svůj krok zdůvodnil tlakem, kterému čelil kvůli rok a půl trvající absenci v Senátu ze zdravotních důvodů.

V obvodu Zlín dnes začaly doplňovací volby do Senátu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volební zákon, ilustrační foto

„O senátorský mandát se uchází osm mužů a jedna žena. Průměrný věk kandidátů je 56 let,“ uvedla místopředsedkyně Českého statistického úřadu Eva Krumpová. Ve volebním okrsku číslo 78 se volí ve 147 okrscích v 57 městech a obcích. Nejvíce, hned 74 okrsků, je v krajském Zlíně. K volebním urnám může přijít zhruba 108.000 oprávněných voličů.

Zatímco řádné senátní volby se obvykle konají souběžně s krajskými nebo obecními volbami, což většinou přiměje voliče hlasovat v obou, doplňovací senátní volby jsou samostatné. Očekává se proto velmi nízká volební účast. Politolog Karel Kouba ji odhadl na deset až 15 procent. Zmobilizovat voliče podle něj nepomůže ani předvolební kampaň.

„Kandidáti ji mohli využít smysluplněji. Jediné, co člověk zaznamenal z hlediska kampaně, jsou naprosto bezduché billboardy s hesly, která neříkají vůbec nic. Žádné z nich se nevyjadřovalo k nějakému konkrétnímu politickému tématu,“ řekl ČTK Kouba.

Za jednoznačného favorita voleb považuje zlínského primátora Miroslava Adámka (STAN). Těžit podle něj bude ze svého známého jména a také dlouhodobé popularity v krajském městě. Podporu mu vyjádřily i ODS, TOP 09 nebo Soukromníci.

Kromě Adámka se o místo v Senátu ucházejí neurochirurg a krajský zastupitel Michal Filip (ANO), chirurg Radim Jünger (ČSSD), krajská radní Michaela Blahová (KDU-ČSL) a zlínský zastupitel Radomír Rafaja (KSČM). Piráti nominovali novináře Aleše Fuksu, kandidátem SPOZ je její předseda, lékař a bývalý hejtmanův náměstek Lubomír Nečas. Za Českou suverenitu kandiduje právní a ekonomický poradce a pedagog Karel Nedbálek a za hnutí SENÁTOR 21 daňový poradce Tomáš Goláň.

Jan Outlý z brněnského Úřadu pro dohled nad hospodařením politických stran a hnutí dnes na twitteru uvedl, že jedna ze stran nezveřejnila, kdo platil jejímu kandidátovi kampaň. „U osmi z nich mohou voliči zvážit i to, kdo hradil kampaň. Jedna strana ale dárce v zákonné lhůtě tři dny před volbami nezveřejnila. To platí stále. Jde o významný parlamentní subjekt,“ napsal.

Podle informací ČTK je daným subjektem hnutí ANO. Pochybilo tím, že nezveřejnilo tabulku dárců pro konkrétního kandidáta v senátních volbách, ale zveřejnilo všechny dárce hnutí v letošním roce. Z nich lze těžko dohledat, kdo chtěl podpořit právě Michala Filipa.

Dnes jsou volební místnosti otevřené do 22:00 a v sobotu od 8:00 do 14:00, kdy první kolo skončí. Pokud senátor nevzejde z prvního kola voleb, uskuteční se kolo druhé. To je naplánováno na 25. a 26. května. Nový senátor bude zvolen jen do konce Čubova šestiletého mandátu, tedy do podzimu 2020.

Při posledních senátních volbách v obvodu Zlín porazil Čuba na podzim 2014 ve druhém kole současnou poslankyni a tehdejší končící senátorku Alenu Gajdůškovou z ČSSD. Volební účast tehdy v obvodě dosáhla 20,48 procenta. O týden dřív přišlo k prvnímu kolu senátních voleb, které bylo spojeno i s hlasováním do obecních zastupitelstev, výrazně více lidí, a to 41,96 procenta.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…