V odhadech výsledků prezidentské volby byl nejpřesnější SANEP

13.01.2013 13:53

Průzkumy veřejného mínění se znovu netrefily do výsledku voleb. Nejpřesnější odhady přinášela agentura SANEP. Podobně se strefila i ve volbách v roce 2010 a 2012. Informuje server prvnízprávy.cz.

V odhadech výsledků prezidentské volby byl nejpřesnější SANEP
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volební účast je podle odhadů vysoká

Volební průzkumy vypracovávaly agentury STEM, CVVM, PPM Factum (dříve Factum Invenio), Median a SANEP. Podobně ale jako v krajských a senátních volbách se ukázaly velké nepřesnosti.

Pořadí prezidentských kandidátů se totiž za řadu měsíců téměř nezměnilo. Většinou byl bývalý premiér Jan Fischer uváděn jako vítěz, kterého na konci minulého roku dohnal další expremiér Miloš Zeman.

Fischer už není favorit, zjistil SANEP v říjnu

SANEP ovšem už v říjnu poukázal, že Fischer podporu ztrácí a favoritem je Zeman. To teprve v lednu potvrdila další agentura – PPM Factum. Fischer v lednovém výzkumu SANEP získal 16,2 procent hlasů. Nakonec ve volbě získal 16,4 procent.

Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg (TOP 09) se většinou umísťoval na zadních pozicích žebříčku a jeho podpora se v průzkumech pohybovala od tří do sedmi procent. Nakonec v prvním kole získal 23,4 procenta hlasů.

Lednový průzkum SANEPU se od reálných výsledků příliš nelišil

Miloš Zeman získal v lednovém průzkumu SANEP 23,6 procent. Jeho reálný výsledek pak byl 24,2 procenta.

Prvnízprávy.cz připomínají, že společnost SANEP byla nejpřesnější také v roce 2010 během parlamentních voleb a také v roce 2012 během krajských a senátních voleb. SANEP je partnerem Fakulty mezinárodních vztahů VŠE v Praze výzkumného záměru Governance v kontextu globalizované společnosti a ekonomiky.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Fialovy granáty. 1000 dolarů marže? Babišovo výbušné video

18:40 Fialovy granáty. 1000 dolarů marže? Babišovo výbušné video

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš nepřestává ve své kritice vlády Petra Fialy (ODS); vzal si na mušku …