V okolí Vrbětic je stále rušno, začala evakuace dalších 1400 lidí

06.12.2014 7:51

Lidé z obcí Haluzice a Lipová na Zlínsku museli včera večer znovu opustit své domovy. Počítalo se s tím, že dnes ráno budou evakuovány i další obce v okolí muničního areálu ve Vrběticích. Podle České televize evakuace 1400 lidí už začala.

V okolí Vrbětic je stále rušno, začala evakuace dalších 1400 lidí
Foto: wikipedia
Popisek: Luhačovice

Pyrotechnici našli poškození jedné z budov v areálu a zaznamenali v něm večer další neřízený výbuch. Asi 400 lidí z Haluzic a Lipové muselo odejít z domovů už ve středu po výbuchu jednoho z muničních skladů v areálu, domů se vrátili teprve včera odpoledne.

Odchod lidí z Haluzic a Lipové nařídil velitel zásahu, krajský policejní ředitel Jaromír Tkadleček. Dnes ráno proto začala plánovaná evakuace obcí Vlachovice a Vrbětice, bývalé zbrojovky Vlárské strojírny a vlakové stanice Bohuslavice nad Vláří. Podle ČT se evskuace týká asi 1400 lidí.

Starostka Luhačovic Marie Semelová řekla, že penzion, který byl určen pro evakuované minule, pro ně i dnes zajišťuje nocleh. „Kapacitu mají dostatečnou," uvedla. Do penzionu večer začali přijíždět první lidé ze znovu evakuovaných obcí.

Prioritou je ochrana života a zdraví

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) ve vyjádření pouze uvedl, že policie postupuje na základě aktuálních poznatků v zájmu zajištění ochrany života a zdraví lidí. „To je a bude zcela prioritní. Nikdo z občanů nesmí být ohrožen. Nic se nesmí podcenit," uvedl. V sobotu podle něj ve Vrběticích podle plánu zasedne předsednictvo Bezpečnostní rady státu. Obec bude ale také evakuována, není zatím známo, kde se premiér s ministry sejde.

Po středeční evakuaci byli lidé z Haluzic přes den v nabízených prostorech v obci Loučky. Tamní starostka Martina Bartošová tento azyl znovu nabídla, zatím ale nebyl využit. Jaroslav Končický, starosta Slavičína, kde byli během evakuace lidé z Lipové, prostory v obci nabídl také.

Ve skladu číslo 12, který vybuchl ve středu ráno, bylo uloženo 12,8 tuny munice. Podle policie to byly dělostřelecké granáty a miny. Pyrotechnici následně zkoumali okolí Lipové a Haluzic. Prohlídka ukázala, že středeční výbuch nepoškodil žádné objekty. Střepiny z munice se nejblíže našly 400 metrů od Lipové, do 400 metrů od Haluzic pyrotechnici žádné střepiny z munice nenašli.

V muničním areálu ve Vrběticích už 16. října vybuchl sklad číslo 16, ve kterém bylo asi pět desítek tun munice, letecké pumy, dělostřelecké granáty i náboje do samopalů. Před středečním výbuchem byl areál už připravený na odvoz asi 7000 tun uskladněné munice. Nový výbuch však vrátil vyskladňování na začátek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…