V opozici si připadám jako loser, povzdechl si Gazdík na ČT. Pak pohovořil o tom, jak se rozchází s Kalouskem

27.10.2015 20:04

Místopředseda sněmovny Petr Gazdík (STAN) varoval diváky ČT24, že se musíme připravit na horší časy. Nelze si myslet, že nám bude vždy jen lépe a lépe. Současný sociální systém prý oslabuje rodinu a to nám z dlouhodobého hlediska škodí. Vymezil se proti TOP 09 a jejímu prvnímu místopředsedovi Miroslavu Kalouskovi. Zmínil také situaci v Praze, kde jsou Starostové součástí vládní koalice. Ta je dnes v krizi.

V opozici si připadám jako loser, povzdechl si Gazdík na ČT. Pak pohovořil o tom, jak se rozchází s Kalouskem
Foto: Daniela Černá
Popisek: Místopředseda Poslanecké sněmovny a také zastupitel Zlínského kraje Petr Gazdík pokládal otázku prezidentovi

Úřadující předseda Starostů a nezávislých Petr Gazdík zavítal do úterního Interview ČT24. Připomeňme, že Starostové jsou součástí vládní koalice v Praze a Gazdík je situací v hlavním městě zklamán. "Já se nedivím Pražanům, že jsou znechuceni a moc tomu nerozumí. Já se přiznám, že ani my tomu moc nerozumíme. Ale povinností pražské koalice je jednat, jednat a jednat," poznamenal k tomu host.

Pokud jde o budoucí spolupráci s TOP 09, nejde prý o to, že by se odehrával nějaký svár mezi oběma stranami. Starostové si prostě chtějí vyzkoušet samostatnou kandidaturu. "Po volbách si sedneme s TOP 09 a vyhodnotíme to," doplnil Gazdík s tím, že krajské volby jsou pro STAN důležitější než volby do sněmovny nebo do Evropského parlamentu. V příštích sněmovních volbách možná Starostové znovu půjdou po boku s TOP 09, ale možná také ne, možná dojde na jiné partnery.

"Osobně mám vztah s Miroslavem Kalouskem velmi dobrý, ale politicky se v některých věcech rozcházíme. Já nejsem příznivcem agresivnějšího politického stylu. My jsme si ale vždycky špinavé prádlo prali 'doma' a já ho nebudu vynášet na veřejnost," konstatoval úřadující předseda STAN.

Nevadí mu prý chystané obstrukce k elektronické evidenci tržeb. "Já si jako opoziční poslanec občas připadám jako loser, protože koalice nás často vůbec nepouští k práci a obstruuje se sama. Je to nedomluva a chaos v řadách vládní koalice," udeřil host.

Ve druhé polovině varoval před hrozícím civilizačním kolapsem. "My se musíme zbavit politické korektnosti a musíme přestat říkat jen to, co občané chtějí slyšet," pronesl zostra Gazdík s tím, že se musíme připravit i na různé krizové situace. Není možné pořád dokola říkat, že nám bude lépe a lépe. Tak to prostě navěky nebude. "My jsme vyvinuli takový sociální systém, že to oslabuje tradiční model rodiny," posteskl si např. host.

V závěru pořadu se pozastavil nad tím, že byl spolu s dalšími členy české delgace několik hodin zadržován v Moskvě na letišti, když chtěli odhalit pomník československým legionářům. "Když jsem se vrátil do Prahy, zjistil jsem, že už se k tomu tady mnozí vyjadřovali," podivoval se Gazdík s tím, že za tím vidí určitý politický krok. "Nejde o mě, i sezení v letadle je moje práce, ale bylo to neuctivé vůči těm starším lidem, potomkům legionářů, kteří letěli s námi," uzavřel své vystoupení místopředseda sněmovny s tím, že oficiální ruské stanovisko, které zmiňuje politováníhodnou technickou chybu, respektuje. Dal ale také najevo, že si o tom myslí své.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…