V otázce sítí 5G stojí Chorvatsko za společností Huawei

03.06.2020 12:08

Koncem loňského roku představila Evropská komise soubor opatření pro kybernetickou bezpečnost 5G sítí, tzv. EU toolbox on 5G Cybersecurity. Soubor doporučení má umožnit účinné snižování rizik tak, aby bylo možné vybudovat a implementovat bezpečnou síť 5G v rámci celé Evropy. Členské státy se při volení postupu souvisejícího s budoucností 5G na svém území mohou řídit právě toolboxem.

V otázce sítí 5G stojí Chorvatsko za společností Huawei
Foto: Huawei
Popisek: Huawei

Sítě páte generace budou základním pilířem digitalizované ekonomiky a společnosti jako takové. Budou propojovat zařízení a systémy, včetně kritických odvětví jakými jsou energetika, doprava, bankovnictví a zdravotnictví, stejně tak jako kontrolní průmyslové systémy, které spravují citlivé informace. Zaměření na jejich bezpečnost a zajištění jejich odolnosti je proto nesmírně důležité. Právě z toho důvodu vydala EU soubor doporučení, tzv. toolbox, který mohou členské státy použít k zajištění bezpečnosti sítě.
 
Členské státy EU vyhodnotily rizika, jimž by mohla čelit jejich národní kybernetická bezpečnost. Identifikovaly klíčové hrozby a hlavní aktéry, oblasti náchylné ke zranitelnosti a řadu strategických rizik. Poté byla společně se zprávou vypracována sada nástrojů, již členské státy mohou použít ke garanci bezpečnosti sítě 5G.
 

Anketa

Budou Spojené státy v roce 2030 stále největší světovou mocností?

9%
91%
hlasovalo: 5488 lidí
 
Chorvatská regulační agentura pro síťové činnosti (HAKOM) analyzovala nástroje z toolboxu, které bylo možno použít na chorvatském trhu. Podle agentury pak 15. května 2020 informovalo Chorvatsko Evropskou unii o svých plánech na implementaci těchto opatření, která jsou v případě země strategická a technická. Způsoby provádění strategických opatření, včetně kritérií pro posouzení rizikových výrobců technologií 5G, budou dále zváženy v rámci pracovní skupiny Národní rady pro kybernetickou bezpečnost 5G.
 
 
Jednou z kontroverzí je v tomto kontextu společnost Huawei a její telekomunikační zařízení pro 5G. Na otázku, jaký postoj k této otázce Chorvatsko zaujalo, odpověděla agentura HAKOM následovně: „Zdůrazňujeme, že bezpečnostní opatření se vztahují na všechny dodavatele. Události týkající se společnosti Huawei budou mít na Chorvatsko stejně velký vliv jako na další členské státy a celou EU.”
 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: tan

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…