V platnost vstupují nové zákony. Mají přilákat víc lidí do armády

01.07.2016 6:11

Dobrovolná cvičení v armádě, více peněz za členství v aktivních armádních zálohách nebo pružnější nasazování vojáků při živelních katastrofách přináší takzvaná branná legislativa, která dnes vstupuje v platnost. Balíček zákonů schválili zákonodárci letos v lednu.

V platnost vstupují nové zákony. Mají přilákat víc lidí do armády
Foto: Hans Štembera
Popisek: Otevření armádního Rekrutačního střediska Čechy za účasti ministra obrany Martina Stropnického a náčelníka Generálního štábu Josefa Bečváře

„Nová legislativa dává našim občanům větší možnosti dobrovolně se podílet na obraně státu. To považuji v kontextu současné bezpečnostní situace za velmi důležité," poznamenal k novým zákonům ministr obrany Martin Stropnický (ANO). „Za nejvýznamnější změny považuji zásadní zvýšení možnosti operačního využití vojáků v aktivní záloze, zlepšení jejich postavení na trhu práce zavedením finančních kompenzací pro zaměstnavatele a v neposlední řadě také otevření armády široké veřejnosti ve formě dobrovolných cvičení, které umožní našim občanům připravit se na krizové situace," dodal náčelník generálního štábu Josef Bečvář.

Vedení armády a ministerstva obrany si od zákonů slibuje to, že pomohou do armády přivést více lidí se zájmem o působení v aktivních zálohách i v takzvaných dobrovolných zálohách. Podle původních plánů se počítalo se znovuzavedením plošných odvodů mladých mužů a žen. Plán ale vyvolal odpor části poslanců, a ministerstvo proto navrhlo odvody dobrovolné. Každý občan Česka starší 18 let, který splní zdravotní podmínky nebo trestní bezúhonnost, bude moci požádat o zařazení na asi tříměsíční dobrovolné cvičení. V případě krizového stavu pak díky tomu bude mít armáda k dispozici alespoň částečně vycvičené dobrovolníky.

Profesionální vojáky mají zároveň doplňovat aktivní zálohy

První cvičení by se mohlo konat už v říjnu. Budou do něj zařazeni lidé, kteří na www.kariera.army.cz vyplní do poloviny července registrační formulář a během prázdnin absolvují lékařské prohlídky.

Profesionální vojáky mají zároveň doplňovat aktivní zálohy. Jejich příslušníků je kolem 1300, do roku 2025 jich chce armáda mít asi 5000 a do dalších let nevylučuje další navýšení. Úkolem aktivních záloh bude doplňovat ztráty profesionálních jednotek v případě konfliktu, při jejich odjezdu do mise nebo třeba při vybírání dovolené. Nasazovány také budou v případě nebezpečí k ochraně důležitých objektů, jako jsou třeba elektrárny. Sloužit v aktivní záloze by ale měli i specialisté, které armáda povolá v případě krizové situace. Vysláni mohou být na pomoc i při živelních pohromách.

Nová legislativa "záložákům" zvyšuje odměnu ze současných 6000 korun ročně na 18.000 korun, studenti vysokých škol navíc dostanou speciální bonus 6000 Kč. Zaměstnavatelé členů aktivních záloh nově dostanou za každé cvičení nebo nasazení finanční kompenzaci.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…