V plné nahotě: Takhle to prostě funguje s vozením uprchlíků k nám. Reportáž z místa

20.08.2015 13:04

Podle nejnovějších dat migrační vlna v červenci rekordně vzrostla. K evropským břehům dorazilo v minulém měsíci 110 000 uprchlíků. To představuje nárůst v porovnání s červnem o 40 000. Problémům čelí nejenom Řecko a Itálie, ale mnoho dalších zemí.

V plné nahotě: Takhle to prostě funguje s vozením uprchlíků k nám. Reportáž z místa
Foto: Radim Panenka
Popisek: Uprchlíci před autobusovým nádražím v Bělehradě. Do Srbska denně dorazí až tisíc imigrantů, kteří chtějí do EU. Hlavně do Německa či Švédska.

Vážná situace je především v Řecku, k jehož břehům většina uprchlíků připlouvá. Jenom za minulý týden to bylo 21 000. Země nemá kapacity a zoufale prosí o pomoc Evropskou unii. Další tranzitní zemí vedle Řecka je Maďarsko, jehož hranice letos překročilo již 130 000 imigrantů. Vláda posiluje policejní hlídky na jižní hranici se Srbskem a snaží se zastavit příliv nelegálních uprchlíků výstavbou plotu. „Naše země čelí organizovanému útoku obchodníků s lidmi, kteří je nejenom přepravují na místo, ale také jim přesně radí, jak zneužívat uprchlický systém Evropské unie,“ prohlásil šéf administrativy premiéra Viktora Orbána János Lázár.

Mohutnou migrační vlnou postižené Řecko se však výstavbou plotu na maďarsko-srbských hranicích inspirovat nehodlá. „Stavba plotů není řešením, stejně jako zpřísnění zákonů či potápění lodí s uprchlíky. Potřebujeme především lepší koordinaci v rámci Evropské unie. Řecko bohužel nemá finanční prostředky ani infrastrukturu, aby mohlo vyřešit tyto problémy bez pomoci ostatních,“ cituje britský deník vyjádření mluvčí řecké vlády Olgy Gerovassiliové. Země se stala pro uprchlíky hlavní vstupní branou do Evropské unie. Ti se sem vedle Středozemního moře dostávají také přes Turecko, jehož západní břehy jsou vzdálené jen necelých 5 kilometrů od ostrova Kos. Převaděči inkasují 1200 liber za převoz jedné osoby z letoviska Bodrum na Kos.

Celý text v angličtině je ZDE

Cesta z tureckého letoviska Bodrum na Kos je sice krátká, ale přesto nebezpečná. Uprchlíci se tísní na malých gumových člunech a mnozí z nich ani neumí plavat. Jedním z nich je také dvaadvacetiletá Duaa, jejíž rodina věří, že po dosažení Řecka se jejich životy změní k lepšímu. „Můj manžel právě vyjednává s pašeráky lidí. Zaplatil 1200 liber za každého příslušníka rodiny. Máme strach, že pašeráci s penězi utečou a nechají nás tady. Dnes v 11 hodin bychom měli odjet,“ svěřuje se mladá žena. Záměrům pašeráků se přizpůsobují dle Daily Mail také zdejší obchody se suvenýry. Nově začaly prodávat záchranné vesty, které dopřávají uprchlíkům alespoň částečně pocit bezpečí.

Na cestu na ostrov Kos čeká také šestnáctiletý Syřan Hasan, který před tím pobýval v tureckém uprchlickém táboře na hranicích se Sýrií. V kontaktu s převaděči byl ještě před příjezdem do tureckého letoviska Bodrun. „Dostali jsme zprávy od převaděče a máme prý ještě chvíli počat. Nevíme tedy, kdy bychom měli odejít. Hotely jsou velmi drahé a já i ostatní už tady jsme celý týden. Jíme jen jogurty a chléb,“ svěřuje se očividně frustrovaný syrský uprchlík. Turecké bezpečnostní síly se snaží převaděče se střídavými úspěchy zadržovat. „Dnes jsme chytili íránského převaděče. Pokud bude odsouzen, hrozí mu až osm let vězení. Většina převaděčů pochází z Íránu, Pákistánu, Sýrie, Turecka či Pobřeží slonoviny.

Pokud jsou při pokusu překročit ilegálně hranici Turecka chyceni samotní uprchlíci, dostanou pokutu ve výši 770 liber a jsou posláni zpět do uprchlického tábora. Z uprchlického byznysu však těží i místní obchodníci. „Prodám týdně 100 až 150 záchranných vest. Kupuji je za 10,50 liber a prodávám za 12,25 liber. Mám tady svůj obchod už šestnáct let, ale vždycky jsem tady prodávala turistům,“ říká majitelka obchodu. Pro většinu obchodníků však není prodej záchranných vest uprchlíkům nic zvláštního. „Prostě reagujeme na poptávku. Kdyby to byli turisté, tak bych jim ještě nabízel víno,“ říká další z obchodníků.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…