V počtech účasti na hlasování jsou na dně Rath, Schwarzenberg i Jandák

28.12.2011 13:42

Občanské sdružení Kohovolit.eu sleduje pravidelně aktivitu poslanců ve sněmovně a nyní zveřejnilo přehled, jak byli zákonodárci pilní v končícím roce 2011. Mezi nejméně hlasujícími se objevují i jinak výrazné postavy, jakými jsou středočeský hejtman David Rath, šéf české diplomacie Karel Schwarzenberg a exministr kultury Vítězslav Jandák.

V počtech účasti na hlasování jsou na dně Rath, Schwarzenberg i Jandák
Foto: Hans Štembera
Popisek: Přestávka ve sněmovně

Občanské sdružení Kohovolit.eu zveřejnilo přehled aktivity poslanců při hlasování ve sněmovně. Z uvedeného pořadí zaujme především to, že tři výrazné postavy dolní komory parlamentu David Rath, Karel Schwarzenberg a Vítězslav Jandák jsou na samém dně tabulky spolu s exministrem životního prostředí Pavlem Drobilem a jihomoravským hejtmanem Michalem Haškem.

IDnes.cz nicméně upozorňuje, že aktivitu poslanců nelze poměřovat výhradně hlasováním, které bývá jen špičkou ledovce poslanecké práce. Ta obnáší například činnost v poslanecké kanceláři ve volebním obvodu, podílení se na přípravě zákonů či práce ve sněmovních výborech. Čísla účasti také nerozlišují, jak důležité hlasování bylo.

Exministr Drobil ve sněmovně moc vidět není

Ze všech poslanců měl úplně nejmenší, přesněji nulovou docházku, poslanec ČSSD Petr Jalowiczor. Za celý rok nebyl u jediného hlasování, léčí se s rakovinou, přesto mandát složit nechce. Nízkou účast vykázal také Petr Gandalovič z ODS, který se v průběhu roku stal velvyslancem v USA a na poslanecký mandát rezignoval.

U jiných málo hlasujících jsou zveřejněné výsledky překvapením. Například David Rath si vydobyl reputaci nejostřejšího sněmovního řečníka a muže, bez nějž se jednání dolní komory parlamentu neobejde. Pavel Drobil z ODS už nedělá ministra, navzdory opuštění jedné židle ale aktivitou na té druhé také nehýří. Není členem žádného výboru, loni nepředložil žádný zákon a ve Sněmovně se téměř nepřihlásil ke slovu.

Nejpilnější jsou topkaři a komunisté

Desítku nejčastěji hlasujících poslanců sice se šesti zástupci opanovala TOP 09, z jejíchž řad pochází i nejpilnější hlasující – Luděk Jeništa a Rudolf Chlad, oba s 99-tiprocentní statistikou – v pořadí sněmovních stran nicméně vede KSČM. Její poslanci mají průměrnou účast 85 %, zatímco poslanci TOP 09 o dva procentní body nižší, spočítalo sdružení Kohovolit.eu.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…