V policejním protokolu bylo akorát „vy jste s ním spala“, uvedl Daňhel

21.07.2012 8:57

Hlavního svědka v kauzce CASA armádního pilota Karla Daňhela v úterý zadržela policie kvůli podezření z pohlavního zneužívání nezletilé dívky. O den později byl ale propuštěn, protože se ukázalo, že obvinění bylo vymyšlené. V rozhovoru pro Lidové noviny prohlásil, že se díky vazbě rozhodl dotáhnout případ do konce.

V policejním protokolu bylo akorát „vy jste s ním spala“, uvedl Daňhel
Foto: hns
Popisek: Letadlo CASA

Vazba byla pro Daňhela velkým náporem na psychiku, přestože je jako voják na určité věci včetně výslechů cvičený. „Ale jedno jsem si odpřísáhnul: že teď už to dotáhnu do konce. Že když mě nezlomili dosud, tak jediné, co jim zbývá, je poprava,“ řekl v rozhovoru pro Lidové noviny.

Daňhel má informace, že na něho zpravodajská služba sbírá informace od roku 2006, 2007. Tehdy začínal projekt CASA. Své zadržení pokládá za pokus o profesní a lidskou popravu.

Do protokolu se dostalo akorát „Vy jste s ním spala“

Policie si pro Daňhela přijela do jeho kanceláře Krajského vojenského velitelství Praha. Pak strávil 36 hodin v cele, kdy nevěděl, co s ním bude. „Těch nestandardních věcí už se kolem mě děje moc,“ dodal.

Daňhel měl možnost přečíst si výpověď čtrnáctileté dívky, kterou měl údajně zneužít. Prý hned na začátu říká, že s Daňhelem nic neměla a o souloži se nezmínila. „A tohle oni nezaprotokolují? A pak jí několikrát opakují: vy jste s ním spala, vy jste s ním spala, vy jste s ním spala, a to dávají do protokolu? Nemohou v téhle fázi šetření vytahovat detaily, ale moje advokátka dala podnět k inspekci,“ řekl Daňhel v rozhovoru pro Lidové noviny.

S rodinou dívky se Daňhel zná. V rozhovoru mluvil o tom, že byl s dívkou na horách. Její matka o tom ale věděla.

Daňhel si musel kvůli rozvodovému řízení půjčovat peníze od kamarádů

Na Daňhela už dříve přišlo také oznámení o korupci. On ale schůzky se zástupci firem Alenia a AKM Group uvádí na pravnou míru. V prvním případě se jedná o schůzku se známým Barrym Midkiffem, který Daňhelovi předal starší čísla odborného časopisu Defense News. V druhém případě mu spolužák z vysoké školy Petr Wrona půjčil na směnku 20 tisíc korun, aby mohl zaplatit alimenty nařízené soudem.

Daňhel půjčku dnes pokládá za nešťastnou. Zdůrazňuje ovšem, že firma AKM Group v České republice neobchoduje.

Od roku 2010 se s Daňhelem táhne rozvodové řízení. Manželka chce na něm údajně vysoudit syna, a tak se ho snaží všemožně očernit. Advokátka jeho ženy Daňhela obvinila z vysokých příjmů. Musel sám platit provoz domácnosti, hypotéku a také vysoké alimenty. Díky tomu se dostal do finanční tísně, jeho plat mu zablokovali kvůli hrozící exekuci. Musel si tedy půjčovat od kamarádů, vysvělil v Lidových novinách.

Proč by platili mě? Pro stát by vždycky nakupoval Omnipol

Letecký expert v rozhovoru pro Lidové noviny dále odmítl, že by pracoval a byl placen Omnipolem. „A hlavně: ať už by náš stát koupil spartany nebo herculesy, vždycky by je stejně tak jako casy pro nás obchodoval Omnipol. Jim bylo úplně jedno, jak dopadne výběr, takže proč by platili mě?“ namítl.

Po nařčení z finančních podvodů a braní úplatků má Daňhel sklony očekávat v autě nastrčenou mrtvolu nebo balíček heroinu. „A když trestní stíhání kvůli pedofilii budou muset zastavit, když pak zastaví i stíhání pro korupci, co si vymyslí dalšího?“ ptá se v rozhovoru pro Lidové noviny.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

10:30 „Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

Stovky muslimů v sobotu demonstrovaly v německém Hamburku na akci svolané islamisty a za pokřiků „Al…