V pondělí s červeným tričkem proti Zemanovi. Neuvěříte, co všechno odpůrci prezidenta na síti vymysleli. Zapojily se i známé tváře

29.11.2014 11:13

Pětačtyřicet tisíc lidí na Facebooku označilo, že se zúčastní pondělní akce „Den, kdy si všichni vezmou červené tričko na protest proti Zemanovi“. Pět tisíc lidí kliklo na tlačítko „možná“. Stránek na sociální síti, které jsou namířeny proti hlavě státu, přibývá jako hub po dešti. Co se to děje? Přinášíme přehled a k tomu vyjádření sociologa.

V pondělí s červeným tričkem proti Zemanovi. Neuvěříte, co všechno odpůrci prezidenta na síti vymysleli. Zapojily se i známé tváře
Foto: Hans Štembera
Popisek: Oslavy 25.výročí pádu komunismu poněkud zastínily transparenty proti prezidentovi Miloši Zemanovi

Nadcházející pondělí, 1. prosince, si připomeneme Den světového boje proti AIDS, osm let od zatčení heparinového vraha, devětapadesát let od chvíle, kdy černoška Rosa Parks odmítla přenechat své místo v autobuse bílému spoluobčanovi, a možná také den, kdy desítky tisíc Čechů vyjdou do ulic v červeném triku na protest proti chování svého prezidenta. Možná.

Den, kdy si všichni vezmou červené tričko na protest proti Zemanovi – to je název události, kterou jakýsi mladík Patrik Mlýnek vytvořil na sociální síti Facebook a pozval na ni spolu s ostatními přáteli kolem 220 tisíc osob. „Kdy už konečně pochopíte, že nezáleží na tom, jak prezident vypadá, ale jaké jsou jeho politické názory. Nemáte ani ponětí, co je politika. Patrik Mlýnek je asi dost vymletej, bych tak řekl, a je to asi velkej politik, když má takovou skupinu,“ rýpl si do celého výmyslu Michal Čech (zřejmě z Liberecka).

„To, že vypadá jak dement, je jedna z věcí, co nás všechny sere. Další věc jsou jeho názory. Velkej kamarád Putina a podpora Ruska. Další z věcí je, jak si může dovolit přijít ke klenotům vožralej ?A další a další. Není toho málo a i ve světě, ať už věřit chceš, nebo nechceš, ho mají za debila,“ oponuje mu Tomáš Nosek z Brna. „Nechci, aby zastupoval náš stát, protože nám dělá ostudu a že se mi nelíbí, jak zastává funkci prezidenta,“ vmísil se do debaty pořadatel Patrik Mlýnek.

Stránku nesledují jen mladí kontroverzní jednotlivci. Liberecký důchodce Martin Jankula připomíná, že Miloš Zeman se pohybuje na porevoluční politické scéně od roku 1989. Byl v různých funkcích, dokonce i premiérem... „To těch 25 let bylo málo na to, aby ho dnešní demonstranti poznali? Proč jste nepodporovali více své kandidáty na prezidenta různými manifestacemi, na kterých jste mohli otevřeně hovořit o nedostatcích a špatnostech nejen M. Zemana, ale i jiných protikandidátů. Tenkrát na to byl čas... A že by dnešní prezident odstoupil po jedné z probíhajících demonstrací, si opravdu nemyslím,“ chladí vášně.

Jestli lidé vyjdou ven v rudém tričku, tak není jisté. Sociolog Vojtěch Bednář vysvětluje proč. „Jsou tři stupně aktivismu na sociální síti. „Za prvé dám ‚like‘ něčemu, co mi připadá sympatické. To je velká účast ve skupinách. Za druhé jsem aktivní v tom, co jsem olajkoval – to je nízká nízká aktivita, jen asi 5 procent aktivních členů. Za třetí přijdu na demonstraci – to představuje nejvýše 40% aktivních,“ rozlišuje s tím, že vysoký počet ‚to se mi líbí‘ neříká vůbec nic o výsledném efektu, ale ani o názorech přihlášených. „Protože vyjádřit se proti něčemu pouhým klepnutím na ikonu je velice jednoduché a vypadá to nezávazně. Mnoho lidí to dělá jen proto, že to udělali jejich kamarádi. Mnozí také nedomýšlí důsledky,“ vysvětluje, ale zároveň podotýká: „Na druhé straně extrémní počet lajků způsobí, že nakonec se asi těch 30 % z 5 % původních příznivců sejde.“

Odstartovala to červená karta a vejce. Tady účast překvapila

Některé aktivity na Facebooku reagují na nedávné Hovory z Lán, kde Miloš Zeman bez skrupulí označil zpěvačky kapely Pussy Riot za „k_ndy“. Jiné jsou reakcí na událost ze 17. listopadu, která se uskutečnila na Národní třídě v Praze, kde lidé vystavili hlavě státu červenou kartu. Ta měla symbolizovat jeho vyloučení a odmítnutí. Inicioval ji kytarista skupiny The Prostitutes Martin Přikryl, který na Facebooku vytvořil událost „Chci si s vámi promluvit, pane prezidente“. Přihlásilo se na ni 19 tisíc lidí ze 134 tisíc pozvaných, podle odhadů jich nakonec dorazilo kolem patnácti tisíc. Účast překvapila.

Korunu všem odpůrcům čelního představitele státu dalo hození vajíček na Zemana na Albertově během připomenutí pětadvacátého výročí událostí kolem sametové revoluce. I to komentuje zpětně sociolog Bednář. „Házet vejce na prezidenta státu v den státního svátku může jen, s prominutím, naprostý omezenec a debil. Prezident není pouze politická postava, je to instituce, její váha je dána a priori, v případě Zemana navíc i způsobem a vůlí, kterou byl zvolen - mnohem důstojněji, než s jednou výjimkou na začátku oba jeho předchůdci,“ prezentoval svůj názor s tím, že psychologie davu říká, že nešťastníci, kteří se do prezidenta takto pustili, jsou ve většině o málo více, než loutkami emocí. „Avšak organizátory této akce bych nechal veřejně vykrákat za uši. Demokracie nespočívá v tom, že kdokoli může svobodně urážet státnost, ale v tom, že kdokoli smí vyslovit svůj názor s respektem ke druhému, a to i když s ním nesouhlasí. A je v zájmu nás všech, aby si tuto skutečnost uvědomili i fracci, kteří se domnívají, že jejich svoboda je do té míry nekonečná, že překračuje hranice svobody ostatních,“ dodává.

Podle Vojtěcha Bednáře je ale nesmysl přikládat vážnost jakýmkoliv úvahám o rozpolcení české společnosti. „Chyba přitom není ani v Zemanech, ani ve společnosti, osobně si myslím, že ani v novinářích. Chyba je v několika, možná desítkách jedinců, kteří umně zneužívají nedokonalosti médií k tomu, aby dojem rozpolcenosti navozovali. Prezident je pro nás stále prezidentem, byť poněkud excentrickým, protože je to instituce, nikoli jen osoba. Na tom, že tato instituce zaslouží jistý respekt bez ohledu na to, kdo jí vykonává, se shodneme. A je jedno, co o tom píší a co by si někteří představovali. Společnost díkybohu není a nebude rozpolcená,“ napsal Vojtěch Bednář.

Ještě toto pondělí

Další související facebookovskou stránkou je pak „Červené triko proti Zemanovi“. Navazuje na akci s „vykartováním“. Tradici červených karet neporuší v Brně. Zde se rudé karty využijí rovněž v pondělí 1. prosince, kdy má hlava státu navštívit právě Brno. Brňanka Šárka Václavíková založila veřejnou událost „Přivítání Miloše Zemana červenými kartami“, čas je uveden na 11.30 hodin s adresou Univerzita obrany, Kounicova 65.

Tam by se měl totiž Miloš Zeman setkat s vedením univerzity, s veterány, absolvovat diskusi se studenty. „Nechceme opakovat chybu některých jedinců z Albertova, proto prosím ponechte své svačiny, vajíčka, dlažební kostky a jiné předměty, sloužící jako nástroj buranů, doma nebo ve svých taškách,“ píše se na stránce. Lidé kritizují čas návštěvy Zemana, ale některé neodradí ani dopoledne, kdy musejí být v práci. „Vzala jsem si v práci volno, protože chci stanout tváří v tvář tomu, kdo má drzost i přes své činy nadále setrvávat v čele našeho státu, a ukázat mu se vší hrdostí a slušně, co si o něm myslím,“ napsala na stránku například Jiřina Stavinohová z Brna.

Pořadatelé různých protestních akcí na pondělí spojují síly

Anketa

Je konec roku 2014. Koho chcete za prezidenta v roce 2018, kdy bude příští volba hlavy státu?

hlasovalo: 46512 lidí

V Praze se v pondělí chystá také akce v 18 hodin, a to na Václavském náměstí v dolní části u Můstku. Spolupořádá ji 9 organizátorů největších akcí proti Miloši Zemanovi pod názvem „Z Václaváku na Hrad“. Najdete ji na sociální síti pod událostí „Sto tisíc podpisů na Hrad“. Podle počtu lajků se jí zúčastní kolem 1 100 mužů a žen. Jde o protestní pochod spojený s manifestační peticí za odstoupení prezidenta Miloše Zemana.

„Mělo by být předneseno společné prohlášení, ve kterém bude vyzván prezident republiky Miloš Zeman k abdikaci. Zároveň doneseme vytištěnou petici na Pražský hrad - bude se jednat o více než 2 200 stran A4. Petici již podepsalo téměř 100 000 osob a denně přibývají stovky dalších. Na tuto akci jsme pozvali nejen všechny petenty, ale i další občany a známé osobnosti,“ píší organizátoři.

Akce má podporu organizátorů několika dosavadních protestů proti prezidentu Miloši Zemanovi z 17. a 19. listopadu letošního roku i akcí dřívějších: Jakub Šrámek – Miloši, my tu ještě jsme (Betlémské náměstí a pochod na Hrad), Jan Němec – Manifestační petice za odstoupení prezidenta Miloše Zemana, Martin Přikryl – Červená karta pro Miloše Zemana, Michal Majzner – Prezidente, odejděte!, Michael Kocáb - distancujemese.cz, Petr Suda – Listopad ještě neskončil, Tomáš Bořil a Tadeáš Kalvoda – Miloši Zemanovi sebereflexi jeho jednání s natočením zdravice, Vladimír Šraier (a další) - Nechceme Putina v Praze.

Účast na akci potvrdila například i Kateřina Jacques.

Přestože jde vesměs o občanské aktivity, jsou někteří schopni i neuvěřitelných spekulací, zejména ohledně demonstrací 17. listopadu v Praze, které se změnily vysloveně v protizemanovské akce. Jednou z konspiračních teorií je, že vše zorganizovalo americké velvyslanectví v Praze. „S americkou ambasádou jsem nikdy nejednal, ani s žádným jejím vyslancem a nejsem si při vší své příčetnosti vědom jakéhokoliv cizího vlivu na moje rozhodnutí se do akce pustit. Nejsem ve spojení s žádnými politiky, můj postoj je ryze občanský. Jediný člověk, resp. instituce, která stojí přímo v pozadí celé demonstrace, je prezident republiky Miloš Zeman, a to proto, jak mě rozčiloval svým jednáním, až mě k akci vyprovokoval,“ reagoval na to následně organizátor.

Karta v okně, přidáte se?

Jak reálné jsou odhady o účasti ze strany sociologa Vojtěcha Bednáře, ukáže brzy i další akce. Jakub Pitron s dalšími účastníky rozjíždí akci „Červená do oken“, která má navázat na happening ze 17. listopadu, kdy se na akci na Národní třídě sešlo 12 000 až 15 000 lidí. Internetovou manifestační petici za odstoupení prezidenta republiky podepsalo již přes 89 000 lidí! „Rozvířily se ale diskuse, že je nás málo. Vyzýváme všechny naše příznivce, kteří i nadále nejsou spokojeni s kroky prezidenta republiky: Spojme své síly a ukažme, že nás není málo! Vylepte si na okno jednu A4 červenou kartu, aby byla zřetelně vidět. A pokud chcete, zapojte známé, kamarády, kolegy z práce. Všichni, kdo nesouhlasí s kroky Miloše Zemana: Kartu do oken!“ zní záměr akce, která právě začala a má pokračovat minimálně do konce roku.

Skupina, kam se podíváš

Na Facebooku najdete mnohem více aktivit, které vás mohou a nemusí v souvislosti s hlavou státu oslovit či zajímat. Proti tomu, jak o události na Národní třídě -  Albertově nakonec informovala Česká televize, se rovněž na Facebooku vytvořila speciální skupina. Nese název „Protest proti prezidentovi Zemanovi – otevřený dopis“. Má upozornit mimo jiné na to, jak se z události na Albertově, která je prý bezprecedentní událostí v dějinách republiky posledních pětadvaceti let, udělala marginální epizoda a televize dezinterpretovala význam na pár vybraných vulgárních výroků demonstrujících osob. „Pokud byly v průběhu demonstrace a následném průvodu používány vulgarismy, byly to z drtivé většiny pouze citace nebo parafráze výroků pana prezidenta Zemana. Hanba tedy jednoznačně nepadá na účastníky, ale na objekt protestu,“ komentuje to Miroslav Brousek, přímý účastník protestu.

K abdikaci vyzývá prezidenta i stránka „Osobní výzva“. Její zakladatelka Lenka Kotková z Králova Dvora poslala výzvu prezidentovi v listopadu. Prezident podle ní několikrát porušil Ústavu České republiky. V čem, to na stránce vysvětluje. Dopisy poslala i Senátu a Poslanecké sněmovně. Senát oslovila proto, aby jako kontrolní mechanismus zvážil podání ústavní žaloby za spáchání velezrady Milošem Zemanem.

Pondělní akce propaguje například i stránka Nechceme Putina v Praze, která má už k jedenácti tisícům sympatizantů.

Ještě tuto sobotu v poledne je na pražském náměstí Jana Palacha v plánu akce Petiční Majdan. „Kdo jste ještě nepodepsali petici Senátu ČR za projednání výroků Zemana z hlediska velezrady (což je asi jediná legální možnost, jak ho zastavit), máte jedinečnou možnost tak učinit tento víkend na náměstí Jana Palacha. S podpisy už jsme za třetinou!“ zve pořadatelka Zuzka Vaňková.

Vedle toho mohou lidé vstoupit na sociální síti do komunit a skupin s obecným názorovým pólem, prostě proti prezidentovi. Jde například o v listopadu založenou stránku Demonstrace proti Zemanovi. Z posledních kritických reakcí jsou tu zejména pohoršující odezvy na vulgární slovník prezidenta, který tak není vzorem pro malé děti.

Už loni existovala rovněž komunita „Studenti proti Zemanovi“ s podtitulem „Studenti se stydí za zvolení Miloše Zemana prezidentem ČR“. Otírají se zejména o Zemanovu zálibu v alkoholu.

Placka s kosočtvercem má přimět k demisi

Mnohem aktuálnější je iniciativa „Placka proti Zemanovi“, která je datována od tohoto pátku do 1. března nadcházejícího roku. Trojice zakladatelů píše: „Nesouhlasíme s tím, jak pan prezident Zeman reprezentuje naši republiku. Forma protestu není jednorázová, ale dlouhodobá. Vyjádřeme svůj názor jednoduchou plackou s červeným kosočtvercem. Minimálně do té doby, než si pan prezident uvědomí, že jeho chování je neadekvátní jeho postavení.“

Pro distribuci placek shánějí pomocníky. „Placky jsou momentálně k dostání pouze na ESF Masarykovy univerzity nebo v centru města. Dny, kdy s nimi budeme chodit, upřesníme. Brzy budou k dispozici i další distribuční místa. Svoji placku si samozřejmě můžete i vyrobit sami,“ upřesnil za organizátory Jan Šindelář. Uvědoměním prezidenta předpokládají například minimálně to, že se omluví a zlepší svou reprezentaci nebo že podá demisi.

Podobný záměr, ale s jinými designy, má skupina „Placky proti Zemanovi“ (množné číslo u prvního slova). Zde nabízené placky jsou s nápisy, například Já volil knížete, Miloš není můj prezident, Emigruji, Stydím se za svého prezidenta. Zajímavé je, že vznikla už v lednu 2013.

Některé protizemanovské skupiny fungují na Facebooku jako uzavřené. Například ta pod názvem „Pískáme proti Zemanovi“. Veřejná je naopak skupina „Jsme proti Zemanovi“. Nejsou příliš početné a spíše přebírají jinde zveřejněné příspěvky, videa a mediální výstupy.

Mnohem početnější fanklub má například skupina „Nevolili jsme Zemana, jsme na to hrdí“. Ta se líbí už zhruba šedesáti tisícům lidí. Její správci inzerují mimo jiné web politickeplacky.cz. Jedním z posledních příspěvků je zde vyobrazení nové poštovní známky s portrétem Miloše Zemana. Je ve tvaru kosočtverce.

Kolem 640 sympatizantů má komunita jednoduše označená „Občanská neposlušnost proti Miloši Zemanovi“. Její zakladatel jako hlavní text uvedl, že Miloš Zeman se na základě xenofobie, lží a estébáckých praktik stal českým prezidentem a s tím se nemůže smířit. „Škoda, že se na prezidentské místo nedělají psychotesty. Člověk by si poslední týden začal skoro myslet, že co bývalý prezident, tomu straší v palici... Klaus, Zeman... Skoro se bojíme, kdo přijde příště,“ zní jeden z listopadových statusů. Nechybí rýpání do jeho vulgární sémantiky, a to prostřednictvím vtipu nad novinami: „Tady se ptají prezidenta, proč mluví vulgárně, a on jim řekl, ať jdou do prdele, že na to sere.“

Komunit a aktivit jsou na sociální síti další desítky. Většinou ale počet jejich členů nepřesahuje desítky či stovky.

Myslí tohle vážně?

Jedna z protestních stránek „Protest proti Milošovi Zemanovi“ svolává na akci, která se má konat tuto sobotu před sochou T. G. M. u Hradu v Praze. „Protest se bude konat formou, že se množství lidí sejde u sochy T. G. M. a následně, až bude dav početnější, půjde se individuálně k balkonu prezidenta! Přeji si, aby každý přišel s nějakým dobrým transparentem a třeba i svíčkou, aby ji mohl zapálit u sochy na protest toho, že Miloš Zeman nikdy nedosáhne takové slávy! Chci říci, aby tento protest byl veliký a bez řečníka a aby to byla vzpomínka na našeho prvního prezidenta a následně přejít k balkonu! Jsem velmi doufající, že přijde hodně lidí!“ píše se u akce. Vzhledem k použitému slovníku a počtu pozvaných lidí, kterých bylo v pátek večer jen 19, nepůsobí akce příliš reálně.

Na pondělní první prosincový den zve také stránka „Národní demonstrace proti prezidentu Zemanovi“, a to na 14. hodinu. Má se týkat celé republiky, ale na sraz je pozváno rovněž podezřele nízké množství lidí, méně než deset.

Všichni nejsou proti

Nutno podotknout, že řada aktivit se organizuje naopak pro zdůraznění sympatií s Milošem Zemanem. Na stranu prezidenta se přiklonila i Strana práv občanů, která vytvořila petici „Bráníme svého prezidenta“. Zaštítil ji předseda SPO Jan Veleba.

„Skutečná síla, kořeny a mravní zdraví českého státu jsou mezi obyčejnými lidmi na venkově, v malých a středních městech a také tady vždy byly,“ píše se v petici, kde se dále říká: „V posledních 25 letech si však prý roli mravní elity přivlastnila pražská kavárenská rádoby intelektuálská smetánka. Společnost se však s jejich rolí prý nikdy neztotožňovala. Nyní si prý, zejména díky prezidentu Zemanovi, bere venkov zpět svou roli duchovního centra země.“

Nechybí také stránky na Facebooku jako například „Odmítám kampaň proti prezidentu republiky“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lucie Bartoš

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…