V pondělí se sejde nová sněmovna. Čeká se hodně divoká volba místopředsedů

19.11.2017 11:41

Poslanci se sejdou v pondělí odpoledne poprvé po parlamentních volbách na ustavující schůzi nově zvolené Poslanecké sněmovny. Program schůze je pevně daný, stanoví ho zákon a poslanci do ní nemůžou vložit jiné návrhy. Zatím nemají ani žádný zákon k projednání. Nejprve budou muset složit slib a v dalších krocích budou hlavně volit předsedu sněmovny i její místopředsedy. Zprávu přinesla ČTK.

V pondělí se sejde nová sněmovna. Čeká se hodně divoká volba místopředsedů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pokračovala řádná schůze sněmovny. Poslanci měli projednat zákon o univerzitních nemocnicích a poslaneckou předlohu o státních svátcích

Z dosavadních vyjednávání vyplývá, že v čele sněmovny pravděpodobně stane Radek Vondráček z ANO. Volba místopředsedů by mohla být komplikovanější. Zatím není zcela jasný ani jejich počet.

Jednání na ustavující schůzi může ztížit skutečnost, že není známa sněmovní většina, která by se podílela na sestavování kabinetu. Předseda vítězného hnutí ANO Andrej Babiš ohlásil, že skládá menšinový jednobarevný kabinet. Rozhodování na schůzi tak v podstatě nemá předem dané „noty“, některá hlasování se mohou odehrávat v nahodilých spojenectvích sněmovních stran.

Při první schůzi budou poslanci sedět v lavicích hlavního zasedacího sálu v abecedním pořadí. Návrh zasedacího pořádku podle příslušnosti k jednotlivým stranickým klubům bude plénum schvalovat až na další schůzi. Nadcházející schůzi svolal v souladu se zákonem bývalý předseda dolní komory Jan Hamáček (ČSSD), který ji také bude do zvolení nového předsedy řídit. V úvodu schůze proto nejprve složí slib on a pak zbývající poslanci.

Pondělní část první schůze by mohla trvat poměrně krátkou dobu. Kromě slibu poslanci mimo jiné vyslechnou zprávu o ustavení volební komise a projednají návrh na zřízení mandátového a imunitního výboru. Poslance v prvním dni také čeká oficiální fotografování, dopoledne zasednou některé poslanecké frakce.

Volba vedení sněmovny přijde na řadu až při pokračování schůze. Není jasné, zda se výběr předsedy a místopředsedů bude konat v jednom dni, nebo ve dvou dnech, jak vyplynulo z jednání sněmovní volební komise. Ozývají se hlasy, že volba celého vedení by se mohla uskutečnit v jednom dni, a to ve středu.

V tajné volbě předsedy sněmovny by mohl být Vondráček jediným adeptem, předseda ODS Petr Fiala zamýšlenou kandidaturu vzdal. Nominanta ANO by kromě poslanců hnutí měli podpořit minimálně i členové dolní komory za Piráty, SPD Tomia Okamury a KSČM. Ve 200členné sněmovně jde o pohodlnou většinu 147 hlasů. Fiala by tak neměl reálnou šanci. Dalších až 15 hlasů by mohli dodat sociální demokraté, kteří se ale rozhodnou až na pondělním jednání své frakce. TOP 09 sice vyzývala k zablokování volby předsedy sněmovny, u ostatních stran ale návrh narazil.

Ještě před volbou předsedy by měli poslanci potvrdit předsedu mandátového a imunitního výboru, kterého ale předtím, patrně v úterý, budou volit samotní členové.

Až po volbě předsedy plénum rozhodne, kolik bude místopředsedů dolní komory. Následovat bude samotná volba. Pokud by sněmovna postupovala podle stanoviska volební komise, výběr by se uskutečnil ve čtvrtek, případně až v pátek.

Představitelé stran mluví o čtyřech nebo pěti místopředsednických pozicích. Z jejich vyjádření se zdá, že větší šanci na schválení má pětice míst. Hlasovat o tom bude dolní komora na návrh nového předsedy. Pokud by se poslanci rozhodli pro pět pozic, ve volbě by mohli uspět Fiala z ODS – pokud bude kandidovat – a dále Vojtěch Pikal (Piráti), předseda SPD Okamura z SPD, předseda KSČM Vojtěch Filip, a bývalý šéf sněmovny Jan Hamáček (ČSSD). Patrně bez šancí by byl požadavek bloku ODS, KDU-ČSL, TOP 09 a STAN na dvě místopředsednická křesla, když tyto strany mají dohromady 48 mandátů.

Může se ale stát, že plénum v tajné volbě některé z místopředsednických pozic neobsadí. V takovém případě by volba pokračovala na dalších schůzích, jako tomu bylo u jednoho ze čtveřice míst před čtyřmi lety.

Po volbě místopředsedů, byť by v některých případech nemusela být úspěšná, poslanci zřídí výbory a stanoví počty jejich členů. Ani v tomto bodě, jenž patří v programu mezi poslední, by nemusela být shoda. Předsedy výborů budou v následujících dnech volit sami jejich členové. Plénum je bude potvrzovat až na další schůzi.

Po ukončení ustavující schůze podá demisi nynější vláda ČSSD, ANO a KDU-ČSL pod vedením Bohuslava Sobotky (ČSSD). Prezident Miloš Zeman potom bude moci jmenovat Babiše novým premiérem a na jeho návrh i další členy vlády.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …