V pražském Kongresovém centru začal volební sjezd ČSSD

13.03.2015 10:17

Českou a evropskou hymnou začal dnes dopoledne v pražském Kongresovém centru volební sjezd ČSSD. Očekává se, že funkci předsedy nejsilnější vládní strany obhájí premiér Bohuslav Sobotka. Sobotka nebude mít v odpolední volbě protikandidáta a podpořily ho všechny krajské stranické organizace.

V pražském Kongresovém centru začal volební sjezd ČSSD
Foto: Ladislav Carda
Popisek: Předloňský sjezd ČSSD v Ostravě

 

 
Více kandidátů se utká o křeslo prvního místopředsedy i řadových místopředsedů. "Souboj je pokaždé a je to dobře. Strana musí mít nějaké souboje," řekl ČTK ministr vnitra Milan Chovanec, kterého chce Sobotka za statutárního zástupce a je favoritem volby. Podle dalšího kandidáta, bývalého předsedy sociálnědemokratických poslanců Jeronýma Tejce je tajná volba při počtu více než sedmi stovek delegátů neodhadnutelná. Tejc ale také uvedl, že vzhledem k tomu, že existují dohody, proti nimž stojí, je realista. 
   
Chovanec i Tejc patřili po sněmovních volbách 2013 k takzvaných lánským pučistům kolem někdejšího prvního místopředsedy Michala Haška, kteří chtěli Sobotku odstavit. Chovanec se posléze za předsedu postavil. Nyní tvrdí, že ČSSD je konsolidovaná. "Strana se vzpamatovala a víceméně táhne za jeden provaz. Kdo chtěl pracovat, tak pracuje, kdo chtěl škodit, tak škodí, ale já myslím, že nikdo neškodí. Došli jsme na okraj propasti, podívali jsme se na její dno, mnozí se tam našli a strana je nyní jednotná," řekl Chovanec. 
   
Tejc tvrdí, že se v takzvaném haškovském křídlu nikdy nefiguroval. ČSSD je podle něho jednotná v programových cílech a v tom, že chce udržet současnou vládu s hnutím ANO a KDU-ČSL při nynější koaliční smlouvě. Jednota je prý také ve snaze uspět v krajských volbách příští rok. "Na některé dílčí věci můžeme mít jiné názory," podotkl Tejc. Krajské nominace ale podle něho jasně ukazují, že Sobotka má ve straně podporu. 
   
Vedle volby vedení bude zásadním bodem dvoudenního sjezdu ČSSD hlasování o nových stanovách a schvalování programové rezoluce. To delegáty čeká v sobotu. 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ste, čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…