V případě nominace Jourové vyhrála Česká republika, prohlásil Faltýnek

21.07.2014 22:30

Kandidátkou České republiky na eurokomisařku bude ministryně pro místní rozvoj Věra Jourová (ANO). Vláda se na tom shodla v pondělí. V pořadu Události, komentáře se k tomu vyjádřili předseda poslaneckého klubu ANO Jaroslav Faltýnek, předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD) a místopředseda ODS Martin Kupka.

V případě nominace Jourové vyhrála Česká republika, prohlásil Faltýnek
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministryně a poslankyně Věra Jourová

Faltýnek připustil, že se vše mohlo dojednat dříve. Ocenil ale, že se podařilo dosáhnout dohody.

V tomto případě vyhrála Česká republika

„Dnešní jednání bylo poměrně konstruktivní a rychlé. Řešili jsme i služební zákon. Byl jsem překvapen, že tady máme možnost pozorovat historický okamžik, kdy sociální demokracie uznala, že větší šance má náš kandidát. A že to není výsledkem vnitrostranického boje, ale akceptovali kandidáta, který má šanci na nejlepší portfolio pro Českou republiku. Vyhrála v tomto případě Česká republika,“ myslí si Faltýnek.

Milan Štěch odmítl, že by nominace Jourové přišla na poslední chvíli. Prý není pozdě ani na vyjednávání o evropských resortech.

Jourová má jako žena větší šanci než by měl Mertlík

„Oba kandidáti, jak docent Mertlík tak Věra Jourová, byli velmi kvalitní. Ale uznávám, že vzhledem k tomu, že je tam málo žen kandidátek, tak má Jourová větší šanci. Nebylo by seriózní říkat, že by jeden z nich byl výrazně kvalitnější. Každý má své přednosti i slabiny,“ zhodnotil kandidáty o kterých vláda uvažovala.

Místopředseda ODS Martin Kupka zmínil, že vláda mohla vynést svou nominaci už před několika měsíci. Jourovou v pořadu Události, komentáře příliš nekritizoval. „Je to dominant České republiky a já nemám důvod ji shazovat. Ona má jistě zkušenosti,“ prohlásil Kupka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…