V rádiu se utkali Jakub Janda a Jiří Ovčáček. Dopadlo to následovně

01.08.2016 9:07

Hosty ranního vysílání Českého rozhlasu Plus byli mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček a Jakub Janda z think-tanku Evropské hodnoty. Oba muži proti sobě dlouhodobě brojí nejen na sociálních sítích.

V rádiu se utkali Jakub Janda a Jiří Ovčáček. Dopadlo to následovně
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jakub Janda, aktivista z lobbistického spolku Evropské hodnoty

Prezident Miloš Zeman ve včerejších Hovorech z Lán internetové televize Blesk.cz vyjádřil souhlas s ozbrojováním občanů. Co na to řekl úvodem pořadu právě Janda?  „Je samozřejmě v pořádku, pokud občané cítí potřebu se ozbrojit. Za nebezpečné však vnímám paramilitární skupiny, například kolem Marka Obrtela, který podporuje prezidenta Miloše Zemana. To je skutečně bezpečnostní riziko pro český stát,“ uvedl Janda.

Ovčáček se následně vyjádřil ke kritice, kterou think-tank Zemanovi velmi často uštědřuje. „Kritika je zcela legitimní záležitost české společnosti. Co je ale nepoctivé, pokud ji produkuje sdružení, které je částečně podporováno státem, konkrétně ČSSD a jednotlivými ministerstvy. A co považuji za skandální, je to, že sdružení získává i peníze od Škody Transportation,“ reagoval Ovčáček.

„Rád bych pogratuloval Kanceláři prezidenta republiky, že objevila náš transparentní účet, který jsme se nesnažili nijak ukrýt, na rozdíl od ukrytého Peroutkova vylhaného článku. Nesnažili jsme se ale ukrýt naše příjmy. Dvě třetiny těchto příjmů jdou ze soukromých zdrojů. Jsme nevládní organizace a nestranická organizace, nepracujeme pro jednu politickou stranu. Hrad potvrzuje naši nadstranickost,“ bránil se Janda. Think-tank se podle jeho slov podílí na tvorbě politiky daného státu, takže spolupracuje s Úřadem vlády i jednotlivými ministerstvy. 

„Evropské hodnoty, které se prohlašují za nevládní organizaci, mají unikátní příležitost všechny vládní prostředky vrátit. A je také potřeba si uvědomit, že Poslanecká sněmovna se chce věnovat limitům na finanční prostředky na volební kampaně. A toto je právě jednoznačný obraz, jak mohou vypadat úniky. Je zajímavé, že Evropské hodnoty se věnují jen dvěma politikům – Miloši Zemanovi a Andreji Babišovi,“ vyzval Ovčáček think-tank k tomu, aby přestal brát finanční prostředky od Evropského i českého parlamentu. „A vše pak bude čisté,“ řekl.

Podle Jandy se rozhodně think-tank necítí být někomu zavázán. „Jsme často i kritičtí. Když nám pan mluvčí dal takový návrh, nechť Kancelář prezidenta republiky spustí rovněž transparentní účet, ať občané vidí všechny výdaje, například i ty na různé soukromé oslavy. Také by dávalo velký smysl, aby byl zveřejněn účet kampaně v poslední prezidentské volbě. Aby byly viděny finanční prostředky firem napojených na Ruskou federaci,“ podotkl Janda.

Ovčáček mu pak vyčinil za absolutní neznalost situace. „Rozpočet Kanceláře prezidenta republiky schvalují demokraticky zvolení poslanci hlasováním. Je absolutně šokující neznat situaci,“ poznamenal Ovčáček.

Evropské hodnoty v minulosti označily prezidenta Zemana jako trojského koně Ruské federace. „Ta studie se nevěnuje jenom roli prezidenta Miloše Zemana, ale i tomu, jak funguje celá dezinformační scéna. Sledovali jsme například to, jak se Zemanovo jednání protíná s jednáním Ruské federace. Vidíme konkrétní dezinformace, které prezident Zeman sem do země přináší. Například teze o banderovcích, jež byla vymyšlena v Kremlu,“ zmínil Janda. Studii samozřejmě Ovčáček odmítá, již dříve ji označil za bezobsažné normalizační žvásty. V dnešním ranním vysílání uvedl, že organizace, které jdou proti ruské propagandě, jí svými studiemi a svou činností paradoxně nejvíce pomáhají.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …