V rádiu zazněla tvrdá slova: Úzká skupina lidí vyhrožuje veřejným činitelům

01.10.2014 17:35

Prvního října vstupují v Praze v platnost nově stavební předpisy. Jejich garant, 1. místopředseda České komory architektů Pavel Hnilička, ve středečních Dvaceti minutách Radiožurnálu Českého rozhlasu vysvětloval, proč bylo třeba přistoupit ke změnám. Vyjádřil se k údajné výstavbě mrakodrapů i k regulaci reklamy.

V rádiu zazněla tvrdá slova: Úzká skupina lidí vyhrožuje veřejným činitelům
Foto: Hans Štembera
Popisek: Praha

K práci na stavebních předpisech se prý dostal tak, že kritizoval ty původní, a z magistrátu mu odpověděli, aby si vytvořil vlastní, „když je tak chytrý“. A Hnilička to udělal. Metropolitní plán počítá s tím, že se do vnitřní Prahy vejde až 400 tisíc lidí, pokud by se zastavěly volné plochy. „Celá řada bývalých průmyslových areálů je volných,“ poznamenal architekt. Na takových místech by se daly postavit domy, které mají stejný charakter jako ty okolní. Nemusely by to ale být mrakodrapy. Jejich výstavbu také do jisté míry regulují nové předpisy - určují nová pravidla hry. „Jsou tam definovány stavební čáry, je tam uvedena regulovaná výška budovy,“ vysvětloval host. Ta má spojitost s výškami okolních budov.

Kritici regulace reklamy prý užívají lživé argumenty

Vyjádřil se i ke sporu o regulaci reklamy. „Reklama do města patří, ale musí mít nějaké hranice, protože jinak městu škodí,“ podotkl. Celé řady míst se ale nové předpisy vůbec nedotknou, např. Jižní spojky. „Úzká skupina lidí vyhrožuje veřejným činitelům a využívá přitom lživé argumenty,“ rozpálil se Hnilička.

S předpisy o regulaci podle něj rozhodně nešlo počkat, protože dosavadní předpis už se dostával do rozporu s celou řadou novel zákonů a předpisů. I tak se bude dnes platný předpis rok vyhodnocovat a potom se případně přistoupí k jeho úpravám.

Architekt v rádiu také prozradil, že se tvůrci nových předpisů inspirovali ve Vídni. Ta má stavební řád již z roku 1933 a pouze ho postupně doplňuje.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…