V rakouské metropoli se sešlo asi dvacet tisíc lidí na podporu migrantů

03.10.2015 21:18

Přinejmenším 20 000 lidí se dnes sešlo v centru rakouské metropole Vídni s cílem vyjádřit podporu migrantům, kteří utíkají do Evropy z Blízkého východu, Asie a Afriky před válkami a bídou. Po mítinku se na náměstí Hrdinů uskutečnil koncert solidarity, informovala agentura APA.

V rakouské metropoli se sešlo asi dvacet tisíc lidí na podporu migrantů
Foto: rep
Popisek: Rakouská vlajka

Podle odhadu policie se k akci konané pod heslem „Uprchlíci, vítejte“ sešlo nejméně 20 000 lidí. Sami organizátoři ale mluví o přibližně 60 000 účastnících. Cílem akce bylo nejen vyjádřit solidaritu s běženci, ale také odmítnout rostoucí podporu pravicově populistické Svobodné straně Rakouska (FPÖ).

Jen během září přišlo do Rakouska kolem 200 000 migrantů, z nichž mnozí utekli před válkou v Sýrii. Tato migrační vlna vyvolala u části z 8,5 milionu Rakušanů obavy a odrazila se minulý víkend v regionálních volbách v Horních Rakousích výrazným úspěchem strany FPÖ, která prosazuje protiimigrační politiku.

Politik FPÖ chce na rakouských hranicích vybudovat plot

Demonstranti, kteří dnes prošli centrem Vídně k budově parlamentu, nesli transparenty s různými nápisy podporujícími běžence či odmítajícími protiimigrační opatření, jako například „Žádné zdi kolem Evropy“. Mezi účastníky byla řada studentů i rodiny s dětmi, poznamenala agentura Reuters.

Předák FPÖ Heinz-Christian Strache, který volá po ochraně „křesťanského a západního charakteru“ Rakouska, kandiduje na starostu rakouské metropole ve volbách vypsaných na 11. října. Vídeň je ovšem tradičně baštou Sociálnědemokratické strany Rakouska (SPÖ) kancléře Wernera Faymanna.

Strache chce na hranicích Rakouska vybudovat plot, který by zastavil příval migrantů. Většina běženců ale zemí jen prochází na cestě dál do Evropské unie, především do Německa a severských států.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…