V rámci Dobešova průšvihu s dotacemi získal poslanec ČSSD miliony

04.01.2012 14:02

Ústecký kraj zaplatil firmě mosteckého poslance ČSSD Josefa Tancoše zhruba milion korun za přípravu projektu, z nějž nakonec sešlo. Firma Seductus, jejímž byl tehdy jednatelem, si peníze vydělala za tříměsíční poradenství při čerpání evropských dotací na projekt informačně-vzdělávacího střediska. Poslanec v tom střet zájmů nevidí.

V rámci Dobešova průšvihu s dotacemi získal poslanec ČSSD miliony
Foto: Hans Štembera
Popisek: Josef Dobeš

Server Aktuálně.cz o firmě napsal, že patří mezi nejúspěšnější v přijímání dotací z evropského programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost, který se dostal v posledních týdnech do centra pozornosti kvůli údajným pochybením při čerpání dotací.

Pětačtyřicetiletý Tancoš je na parlamentní scéně nováčkem, před tím se pohyboval na politické scéně na severozápadě Čech. Firmu Seductus založil podle obchodního rejstříku v roce 2004 a měl v ní padesátiprocentní podíl, druhou polovinu převzal v roce 2008 o pět let mladší Jiří Tancoš. Firma se zaměřuje především na vzdělávání a poradenství při získávání dotací. Oba Tancošové z firmy odešli vloni v červnu, stále ale drží zástavní právo k obchodnímu podílu.

Podle smlouvy kraj, v němž má největší vliv ČSSD, chtěl od firmy poradit s projektem výstavby informačně-vzdělávacího střediska. Seductus měl dodat do konce roku 2010 i projektovou dokumentaci a vyplněnou žádost, za což měl dohromady inkasovat 1,8 milionu korun bez DPH.

Zastavený projekt firmě stejně přinesl peníze

O projektu je k dispozici minimum informací. Smlouvu s firmou Seductus kraj podepsal na konci května a v srpnu projekt zastavil. "Na základě změn podmínek ve výzvě a osobních jednání s ministerstvem práce se ukázalo, že realizace projektu by znamenala výraznou finanční spoluúčast, a to zejména v době povinné udržitelnosti. Původní záměr doznal značných změn, které jsme neakceptovali," řekla ČTK na jaře 2010 mluvčí kraje.

Právě jednání s ministerstvem byla podle smlouvy jednou z věcí, za něž měla být poslancova firma placená. Kraj tvrdí, že po konci projektu s dodavateli rozvázal smlouvy a vše urovnal. Firma Seductus si prací pro kraj vydělala asi 50 procent domluvené částky, tedy asi 900.000 korun, řekl ČTK Tancoš. Měsíc její práce tedy stál asi 300.000 korun plus DPH.

Podle Aktuálně.cz získala firma Seductus za poslední tři roky peníze celkem na pět projektů za 45 milionů korun. Poslanec odmítá, že se kvůli svému podnikání dostal do střetu zájmů. "V rámci struktury Ústeckého kraje nejsem nijak zainteresován. Mé podnikatelské aktivity se datují dříve, než začal můj aktivní politický život," řekl ČTK Tancoš. Jeho firma prý získala zakázku ve standardním výběrovém řízení. "Domníváme se, že kraj projekt přehodnotil proto, že už neměl k dispozici dostatečné množství finančních prostředků pro úspěšnou realizaci projektu," dodal.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: par, čtk

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zakázaná akce dvojky Konečné vyjasněna. A je to ještě vážnější

17:30 Zakázaná akce dvojky Konečné vyjasněna. A je to ještě vážnější

Po zrušené akci ve Starém Plzenci vystoupil právník Ondřej Dostál, číslo 2 na europarlamentní kandid…