V rozhlase to rozbalil vůdce kampaně za vystoupení Británie z EU. Argumenty pro setrvání jsou prý často nesmysly

13.06.2016 17:51

Ve Velké Británii podle průzkumů převažují lidé, kteří si přejí odchod Spojeného království z EU. Poradce kampaně Vote Leave Mark Pursey tuto skutečnost vítá a věří, že britské království bude mimo EU ekonomicky silnější. Vysmívá se argumentům britského ministra financí George Osborna a bez okolků ho označuje za velkého lháře, který si na lžích vystavěl kariéru. Pursey nešetří ani nejrůznější ekonomické analytiky.

V rozhlase to rozbalil vůdce kampaně za vystoupení Británie z EU. Argumenty pro setrvání jsou prý často nesmysly
Foto: pixabay.com
Popisek: vlajka Velké Británie

Poradce kampaně Vote Leave Mark Pursey, jenž ve Velké Británii patří do tábora lidí, kteří si přejí odchod ostrovního království z EU, zavítal do pondělních Dvaceti minut Radiožurnálu Českého rozhlasu. Prozradil, že se v kampani zaměřuje především na stoupence liberálů, kteří tradičně patří mezi největší zastánce EU.

„Myslím, že britskou historii nelze od Evropy oddělit. Ale na druhé straně jsou naše dějiny svébytné, od Evropy se v mnohém lišící. Když jsme se stali členy EU, museli jsme vypovědět řadu bilaterálních obchodních dohod s kdysi tradičními partnery – Austrálií, Jihoafrickou republikou a dalšími, poznamenal host. Pokud z EU vystoupíme, budeme mít možnost vrátit se na svá tradiční působiště, doplnil.

Proč věřit lžím?

Nemá sebemenší obavy, že na odchod z EU doplatí Velká Británie ekonomicky, alespoň podle analytiků. Stejní analytici přece varovali Brity, že utrpí, pokud ekonomika nepřejde na euro. A hle, Británie nepřešla na evropskou společnou měnu a k žádné katastrofě nedošlo.

„A nevidím důvod, proč věřit těmto argumentům, pokud jsou lživé. (Britský ministr financí) George Osborne také varoval, že po vystoupení z EU čeká Velkou Británii horší krize, než byla Velká hospodářská krize. Dokonce i někteří členové jeho strany říkali, že je to nesmysl. Pokud jde o klamání, tak v tom se Georgi Osbornovi nikdo nevyrovná. Ten člověk si upřímně řečeno vymýšlí kudy chodí, což pro něj bylo poznávací znamení pro celou jeho politickou kariéru,“ udeřil Pursey na britského ministra financí.

Odchod z EU by možná oslabil britskou měnu, ale to by notně napomohlo britským exportérům, takže jde vlastně o další výhodu.

Hitler chtěl Evropu také sjednocovat

Existuje možnost, že Britové zůstanou součástí evropského volného obchodního prostoru, takže budou plně respektovat volný pohyb osob a zboží v rámci Evropského hospodářského prostoru. V tom by se tedy např. pro Čechy mnoho nezměnilo.

Příznivci odchodu království z EU upozorňují také na to, že jsme v minulosti zažili víc pokusů o sjednocení Evropy – pokoušeli se o to Napoleon Bonabarte nebo Adolf Hitler. A jak dopadli. Je ale moudré argumentovat proti EU Adolfem Hitlerem? „Asi ne moudré, ale také ne tak úplně nesporné. V minulosti tu existovaly pokusy o sjednocení Evropy,“ připomněl Pursey.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…