V rozvědce byl už za Havla. Teď říká: Rusko tu bude. I když ho chtějí vymazat z mapy

23.04.2021 10:20

Informace, že za výbuchem ve Vrběticích v roce 2014 byla ruská vojenská rozvědka, rozpoutala diplomatickou válku mezi Čechy a Rusy. Ozývají se však hlasy, podle kterých si jen stěží lze udělat na jejím základě o kauze relevantní závěry. Řadí se mezi ně druhý muž polistopadové české rozvědky Rudolf Růžička. Samotné zjištění zhodnotil zástupce ředitele rozvědky ÚZSI v letech 1993–1998 v rozhovoru pro Echo24.cz jako bizarní, stejně jako hysterické reakce některých našich politiků.

V rozvědce byl už za Havla. Teď říká: Rusko tu bude. I když ho chtějí vymazat z mapy
Foto: Daniela Černá
Popisek: Zapáskovaná oblast ve Vrběticích

„Zdá se mi bizarní jednak ta informace, že máme podezření, že se příslušníci GRU podíleli na výbuchu v tom skladu, ale pak se mi zdá bizarní i ta hysterická, nedospělá a protiruská reakce většiny politiků a nemalého počtu novinářů a opinion makerů, kteří by nejraději Rusko vymazali z mapy,“ uvádí Růžička.

„Když mám důvodná podezření, nevyvratitelné důkazy, tak se to snažím s tou druhou stranou nějak vykomunikovat, samozřejmě neveřejně. Řeknu jim, udělali jste tady prasárnu a my jako reakci uděláme toto. Nechápu, že Hamáček je po svém vystoupení překvapen reakcí ruské strany,“ pokračuje.

Anketa

Je Vladimir Putin nebezpečím pro Českou republiku?

5%
94%
hlasovalo: 38074 lidí
Nejvíc jej děsí naše reakce, že má dojít k vzájemnému uzavření ambasád. „Tyto reakce se mi zdají být nepřiměřené, protože to Rusko existuje, bude existovat a my se s tím musíme nějak naučit žít, nebo najít nějaký modus vivendi,“ zdůraznil, že není možné se chovat tak, že Rusko neexistuje.

Nabízí hned několik vysvětlení, proč k oficiální verzi zaujal tak skeptický postoj. „Nebývá zvykem ve službách, aby dva chlapíci se stejnými pasy a se stejnou identitou putovali Evropou. Dále byla zveřejněna hlavně podezření. Pracovníci, kteří tomu ve Vrběticích veleli, tak zpochybňují, že ti dva vstoupili legálně do areálu,“ zmiňuje.

Zaráží jej i načasování.Proč se přijde až po nějakém čase na to, že východní občané požádají o vstup do areálu? Ti, co to vyšetřovali, tak si zaslouží pár facek, že si toho nevšimli, nebo tomu prostě nerozumí, pozastavuje se Růžička.

Vzhledem k tomu, jaké nyní pozorujeme důsledky, nabízí své odpovědi, proč se tato informace objevila právě nyní: „Je zřejmé, že účast Rosatomu na dostavbě Dukovan padá. Je jasné, že Sputnik nemá šanci, aby byl použit. Prostě vše, co je ruské, se stalo toxickým, takže vznikne tlak na prezidenta a jeho manévrovací prostor se strašně zmenší,“ podotýká, že to zřejmě změní nastavení české politiky.

Rovněž tato situace může ovlivnit veřejné mínění na Západě, eskalovat napětí na Ukrajině, přispět k tlaku na Německo, aby zastavilo stavbu plynovodu.

reklama

autor: nab

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …