V šesti zemích pátrají policisté po údajných kontech Davida Ratha

06.06.2016 7:48

Detektivové z protikorupční policie pátrají v Izraeli a Kataru a dalších čtyřech zemích po údajných kontech bývalého středočeského hejtmana Davida Ratha. Podezřívají ho, že si na neznámé účty ukryl stomilionové úplatky. Podle Radiožurnálu to vyplývá z dokumentů k vyšetřování. Rath odmítá, že by účty v zahraničí měl.

V šesti zemích pátrají policisté po údajných kontech Davida Ratha
Foto: Hans Štembera
Popisek: Soud s Davidem Rathem dospěl do finální fáze. Začaly závěrečné řeči, podle státního zástupce Petra Jiráta se Rathova vina v korupční kauze prokázala

„Ať si pátrají. Kde nic není, nic nevypátrají. Vyhazují tím jen veřejné peníze a dělají ostudu naší zemi v zahraničí, ale to je důsledek toho, že nenesou za své chyby odpovědnost, což je další znak policejního státu,“ napsal Radiožurnálu.

Policie oficiálně nic komentovat nechce. „K této věci náš útvar nebude poskytovat žádné informace,“ uvedl mluvčí protikorupční policie Jaroslav Ibehej.

Kriminalisté Ratha podezřívají, že vzal úplatky za celkem 675 milionů korun. Peníze měl prý dostat ještě jako hejtman Středočeského kraje, a to ze zakázek pro několik krajských nemocnic. Obří suma se objevila i v policejním dokumentu z roku 2015, když detektivové prohlíželi bezpečnostní schránky Ratha v jedné bance. Tehdy ale žádné peníze nenašli.

Policie se zaměřila i na Rathova otce Ratmíra. Jeho minulost kriminalisty navedla na myšlenku, aby pátrali právě i v Kataru, kde Rathův zesnulý otec několik let pracoval.

David Rath byl loni v červenci za přijímání úplatků nepravomocně odsouzen na 8,5 roku vězení. Státu má navíc propadnout zhruba 20 milionů korun z jeho majetku. Rath se proti verdiktu odvolal. Vrchní soud v Praze začne pravděpodobně kauzu řešit na podzim.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…